Бирата съдържа компоненти, които помагат за защитата на мозъчните клетки срещу увреждане, свързано с някои невродегенеративни заболявания като деменция и болестта на Паркинсон.

Това показват резултатите от изследване, направено от учените, макар това не означава, че трябва да пиете постоянно бира.

Съединението ксантохумол е активен компонент в хмела и бирата. Той е член на семейството на флавоноидите, които са метаболити, открити в различни растения, които отговарят за цвета на растенията. Интересът към тези съединения е нараснал значително през последните години.

Когато се консумират в правилно количество, те предпазват организма от различни болести. Например, изследванията показват, че те помагат за доброто състояние на сърдечно-съдовата система и играят положителна роля при рак или възпаление.

Една от причините, защо привличат вниманието на учените е, че те са мощни антиоксиданти. При нормален метаболизъм, нашите клетки произвеждат различни молекули, наречени реактивни кислородни видове (ROS), които са силно реактивни молекули, съдържащи кислород, като например водороден прекис.

Макар че тези молекули играят различни важни роли в клетката, като например подпомагане на сигнални пътища, излишните количества от реактивни кислородни видове са вредни. Това може да доведе до свръхпродукция на ROS или дисфункция на нашите вградени антиоксидантни системи.

Всяка от тях може да доведе до окислително увреждане на различни важни молекули в клетката, като например протеини или ДНК, което е известно като оксидативен стрес.

ROS са особено активни в мозъка. Окислителното увреждане, което те могат да причинят на невронните клетки, се смята, че участва в развитието на някои невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер или Паркинсон.

Известно е, че ксантохумолът притежава силни антиоксидантни свойства. Много учени се чудели дали ксантохумолът би могъл да изиграе невропротективна роля в мозъка, така че те предприели проучване, за да се провери тази хипотеза.

При изследването, което е публикувано в няколко списания, изследователите подлагат неврони на плъх в чиния с ксантохумол и след време той ги уврежда чрез оксидативен стрес.

Не само, че улавят вредните реактивни молекули, но също така водят до повишена регулация на някои защитни гени, наречени цитозащитни гени,  които защитават клетките от този стрес, който води до болести като рак, невродегенерация и възпаление.

Изследователите също открили, че механизмът на действие се постига чрез активиране на клетъчен протеин, наречен NF2, който е транскрипционен фактор. Транскрипционните фактори са важни молекули в клетката, които се свързват с участъци на ДНК и след това променят скоростта на генната експресия.

Въпреки че повече изследвания са оправдани, особено с живи организми, учените смятат, че тези резултати показват, че ксантохумолът може да представлява потенциален кандидат за борба с невродегенеративните заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Важно е да се отбележи, че докато ксантохумолът има невропротекционна роля, това не означава, че консумирането на прекалено големи количества бира е здравословно за мозъка.

Веществото ксантохумол, съдържащо се в хмела, блокира също прекомерната активност на тестостерона и естрогена. Освен това учените смятат, че веществото има връзка с освобождаването на протеин, наречен PSA, който стимулира развитието на рак на простатата.

Когато бирата се употребява в малки количества, тя може да спомогне за различни видове заболявания, но ви препоръчваме да не прекалявате с нея, защото прекомерната консумация може да доведе до вреди.