Как да укрепите зъбния емайл
Полезно

Кафето, цитрусите, газираните напитки, семената… Какво е общото между тях? Те разрушават зъбния емайл. Днес е много трудно да се открие човек, който живее в града, да не се е сблъсквал с кариес.

Разбира се, има и хора, които са с вроден имунитет срещу дентални заболявания. Наличието в хранителния режим на съвременния човек на рафинирани храни, вредните навици – тютюнопушенето или желанието да се гризе молив в стресова ситуация се отразяват неблагоприятно на зъбния статус.

Но предпазването на зъбите от кариес всъщност не е толкова трудно достатъчно е да се укрепи тяхната естествена защита – емайлът.

В него се съдържат значително количество неорганични вещества – 55%. Сред тях са флуор, калций, цинк, желязо. В състава на емайла присъства и вода – 3.8%, а също и органични вещества – 1.2%.

Въпреки че съотношението на веществата в емайла е зададено естествено, то тяхното качество е различно. От своя страна това е свързано не само с външните въздействия, но и с особеностите на неговото формирано.

Можете да разберете как се е развивал вашият емайл като попитате вашата майка за особеностите на бременността с вас. Зачатъкът на емайла на всички зъби завършва към 4-тия месец от вътреутробния живот на човек, на този процес влияят заболявания, неправилно хранене, вредни навици.

Ако всичко това е било налице през този етап от бременността на вашата майка с вас. То тогава изобщо не е изненадващо, че често посещавате стоматолог.

Предразположеността към разрушаването на зъбния емайл си има своите причини. Условно те могат да се разделят на 3 големи групи. Нормалната среда в устната кухина, без да се вземат мерки за укрепване на зъбния емайл е слабо киселинна.

След хранене се променя към кисела, но благодарение на отделянето на слюнка, която е алкална, средата в устната кухина бързо се възстановява до нормалните показатели.

Но ако употребявате много плодове – в частност цитруси, газирани напитки, мариновани храни, киселинно-алкалният ви баланс ще се възвърне след много по-дълго време. Това време ще бъде достатъчно агресивните вещества да въздействат разрушително върху емайла.

Киселинността на средата в устната кухина се променя и под въздействието на живеещите в нея бактерии. Те смилат частиците храна, полепващи по зъбите, в резултат на което се отделя голямо количество млечна киселина, обуславяща изтъняването на зъбния емайл.

Към факторите, ускоряващи този процес, се отнасят агресивното почистване на зъбите, използването на четки с прекалено твърд косъм, на пасти зъби с прекалено големи абразивни частици, злоупотреба с избелването на зъбите.

Към механично изтриване на емайла може да доведе и неправилното дъвчене. С напредването на възрастта количеството на синтезиращите се хормони постепенно намалява, като съответно намалява и скоростта на обмяната на веществата, включително и на минералните.

Това често води до изтъняване на емайла. Своят принос в разрушаването на естественото защитно покритие на зъбите има и нарушаването на функциите на щитовидната жлеза. Жените с такива заболявания 2 пъти по-често се сблъскват с различни видове ерозии на зъбния емайл.

Как да предотвратите изтъняването на естествената защита на зъбите?

• Подбор на подходящи средства за хигиена на устната кухина

Към тях се отнасят пастите и водите за уста с калций и фосфор. Подобни средства е необходимо да се използват 2 пъти годишно за период от около 1.5 месеца, а ако емайлът е чувствителен и по-често.

• За предпочитане за четките за зъби от синтетични материали
Дори ако имате възможности си закупете йонна четка.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.51 147

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg