Кафето, цитрусите, газираните напитки, семената… Какво е общото между тях? Те разрушават зъбния емайл. Днес е много трудно да се открие човек, който живее в града, да не се е сблъсквал с кариес.

Разбира се, има и хора, които са с вроден имунитет срещу дентални заболявания. Наличието в хранителния режим на съвременния човек на рафинирани храни, вредните навици – тютюнопушенето или желанието да се гризе молив в стресова ситуация се отразяват неблагоприятно на зъбния статус.

Но предпазването на зъбите от кариес всъщност не е толкова трудно достатъчно е да се укрепи тяхната естествена защита – емайлът.

В него се съдържат значително количество неорганични вещества – 55%. Сред тях са флуор, калций, цинк, желязо. В състава на емайла присъства и вода – 3.8%, а също и органични вещества – 1.2%.

Въпреки че съотношението на веществата в емайла е зададено естествено, то тяхното качество е различно. От своя страна това е свързано не само с външните въздействия, но и с особеностите на неговото формирано.

Можете да разберете как се е развивал вашият емайл като попитате вашата майка за особеностите на бременността с вас. Зачатъкът на емайла на всички зъби завършва към 4-тия месец от вътреутробния живот на човек, на този процес влияят заболявания, неправилно хранене, вредни навици.

Ако всичко това е било налице през този етап от бременността на вашата майка с вас. То тогава изобщо не е изненадващо, че често посещавате стоматолог.

Предразположеността към разрушаването на зъбния емайл си има своите причини. Условно те могат да се разделят на 3 големи групи. Нормалната среда в устната кухина, без да се вземат мерки за укрепване на зъбния емайл е слабо киселинна.

След хранене се променя към кисела, но благодарение на отделянето на слюнка, която е алкална, средата в устната кухина бързо се възстановява до нормалните показатели.

Но ако употребявате много плодове – в частност цитруси, газирани напитки, мариновани храни, киселинно-алкалният ви баланс ще се възвърне след много по-дълго време. Това време ще бъде достатъчно агресивните вещества да въздействат разрушително върху емайла.

Киселинността на средата в устната кухина се променя и под въздействието на живеещите в нея бактерии. Те смилат частиците храна, полепващи по зъбите, в резултат на което се отделя голямо количество млечна киселина, обуславяща изтъняването на зъбния емайл.

Към факторите, ускоряващи този процес, се отнасят агресивното почистване на зъбите, използването на четки с прекалено твърд косъм, на пасти зъби с прекалено големи абразивни частици, злоупотреба с избелването на зъбите.

Към механично изтриване на емайла може да доведе и неправилното дъвчене. С напредването на възрастта количеството на синтезиращите се хормони постепенно намалява, като съответно намалява и скоростта на обмяната на веществата, включително и на минералните.

Това често води до изтъняване на емайла. Своят принос в разрушаването на естественото защитно покритие на зъбите има и нарушаването на функциите на щитовидната жлеза. Жените с такива заболявания 2 пъти по-често се сблъскват с различни видове ерозии на зъбния емайл.

Как да предотвратите изтъняването на естествената защита на зъбите?

• Подбор на подходящи средства за хигиена на устната кухина

Към тях се отнасят пастите и водите за уста с калций и фосфор. Подобни средства е необходимо да се използват 2 пъти годишно за период от около 1.5 месеца, а ако емайлът е чувствителен и по-често.

• За предпочитане за четките за зъби от синтетични материали
Дори ако имате възможности си закупете йонна четка.