Неписаният закон на Мърфи съществува, тъй като макар и веднъж в живота, но на всеки човек се е случвало нещо непредвидено. В настоящия летен сезон много жени се оплакват, че дългоочакваният отпуск, който очакват и планират да се отпуснат на морето, съвпада с дните на менструалния цикъл.

Пресилено би било да се каже, че идването на мензиса разваля толкова дълго бленуваната почивка, но въпреки това този период е свързан с редица неудобства.

Как изкуствено да задържите менструалния цикъл и да се насладите на лятната си ваканция в пълна степен?

Оказва се, че и до сега не всички жени знаят, че менструацията може да се отложи с известно време. До този способ прибягват тези, чиито график на менструалния цикъл съвпада с определени планове и действия, за които цикличният процес не е желателен за определен период от време.

Сред тях могат да бъдат спортистки, в период на състезания или да кажем актриси, на които им предстоят трудни за изпълнение роли.

Изкуственото задържане на менструалния цикъл е възможно според лекарите-гинеколози, по няколко начина. Сред тях могат да се отбележат следните:

• Прием на комбинирани орални контрацептиви;
• Прогестини или гестагени;

Двата способа има определени препоръки за приложението им на практика, с които ще ви запознаем сега.

Изкуственото задържане на менструалния цикъл с помощта на комбинирани орални контрацептиви.

Този способ е най-подходящ за жените, които вече приемат противозачатъчни препарати. Същевременно е много важно предпазващият им ефект да се запазва при редица условия.

Защитата от зачеване се запазва, ако таблетките, които се приемат са монофазни, но трябва като свърши един блистер от тях, веднага да се започне друг, без да се прави прекъсване.

Ако противозачатъчните са трифазни, то от новата опаковки приемайте само таблетките от 3-тата фаза. Въпреки това тяхната ефективност отслабва и е наложително използването на други защитни средства.

Ако приемате трифазни противозачатъчни, то принципно, само с цел отлагане началото на менструацията, е допустимо да се започне приемът на монофазни комбинирани контрацептиви.

Тези средства за предпазването от бременност могат да се започнат във всеки един ден от цикъла, но не по-късно от 3-тия ден преди предполагаемото начало на менструалното кървене.

Важно – в този ефектът срещу забременяване не е гарантиран. Кървенето е възможно да започне и 2-3 дни , след като вие приключите със съответния блистер таблетки.

За да сте сигурни, че при вас задържането на менструалното кървене ще се получи през конкретно определен период от време, е по-добре да започнете да приемате комбинирани противозачатъчни минимум 1 цикъл преди предполагаемото отлагане.

На въпросът не е ли опасно приемането на такива препарати без прекъсване – лекарите отговарят отрицателно. Обяснението е следното – по време на 7-дневното прекъсване идва не само същинското менструално кървене, но и подобното на менструално кръвотечение.

То възниква не, поради естествените физиологични нужди на организма, а в резултат на рязко понижаване на концентрацията на хормоните в кръвта, след като вие изпиете всички противозачатъчни средства.

Последните изследвания показват, че тези кръвотечения съвсем не са задължителни и могат да се приемат комбинирани средства за предпазване от бременност без прекъсване в продължение на 60-80 дни.

Изкуствено задържане на менструацията с помощта на прогестини или гестагени

Тези препарати обикновено се използват за удължаване на менструалния цикъл. Техният прием трябва да започне 2 седмици преди предполагаемата дата, но минимум 5-6 дни преди това.