Актуални съвети в навечерието на летния сезон, тъй като колкото по-бърз е метаболизмът, толкова по-лесно е отслабването.

Метаболизмът или обмяната на веществата – това са всички основни химически реакции, поддържащи живота на нашия организъм. Отделянето на енергията и на хранителните вещества от храната, преработка на тези вещества във форма, необходима на клетките и органите на нашето тяло и отделяне на отпадъците на жизнената дейност, които впоследствие се отделят от организма.

От скоростта на метаболизма в състояние на покой в зависи това количество калории, което организмът изгаря в процеса на нормалната жизнена дейност.

Бързият метаболизъм помага по-лесно да се свалят наднормените килограми и да не се натрупват отново.

Кои са 5-те научно доказани метода за ускоряване на метаболизма

1.Физическа активност

Навярно за никого не е тайна, че физическите натоварвания ускоряват метаболизма. Колкото повече се движим, толкова повече енергия изразходваме и повече калории горим.

И силовите упражнения – с щанги, тежести, гири, на тренировки, както и кардиото – бягане, плуване, каране на велосипед, помагат за ускоряване на метаболизма, за разлика от това, че при кардиото изгаряме повече калории непосредствено по време на натоварвания.

При силови упражнения организмът продължава да изгаря калории и няколко часа след края на тренировката.

Упражненията с тежести или със собствено тегло ще бъдат полезни за всеки човек, стараещ се да поддържа оптимално тегло. Едновременно те помагат за изгаряне на калории и за увеличаване на мускулна маса.

Например, в едно изследване взели участие 13 здрави мъже на възраст от 50 до 65 години.

През 16-те седмици те редовно са спортували по програма за силови тренировки. В края на програмата техните силови показатели се увеличили с 40%, мастната тъкан значително намаляла, а скоростта на обмяната на веществата се ускорила със 7,7%.

2.Не пропускайте хранения

Разпространено е мнението, че може да се намали количеството на приеманите калории, като просто се пропусне едно от храненията – закуска, обяд или вечеря. Всъщност този метод носи на организма повече вреда, отколкото полза.

Ако пропускаме, да кажем, закуска, нивото на захарта в кръвта се понижава, което може да предизвика раздразнителност, умора или мъгла в главата.

В такава ситуация организмът може да реши, че рязко не ни достига храна и да превключи на режим оцеляване, стараейки се максимално да съхрани мастните запаси за черни дни и да изгори вместо тях мускулна маса.

При намаление на мускулната маса на свой ред намалява скоростта на метаболизма в състояние на покой.

Резултатът е, че при пропускане на хранения, губим мускулна маса и изгаряме по-малко калории.

Освен всичко останало, пропускането на хранения, често води до това, че си наваксваме пропуснатото и това води до преяждане.

Изследванията показват,  че дори и ако така успеем да намалим приеманите с храната калории, най-често това е за сметка на понижаване качеството на хранителния режим.

Ядем по-малко плодове, зеленчуци, пълнозърнести и белтъчна храна.

3.Пълноценен сън

Недостигът на сън може да забави и дневният метаболизъм, което да способства за трупане на килограми и да се затруднят опитите за отслабване.

Освен това при хроничен недостиг на сън не ни остава време за занятия със спорт и да посетим фитнеса. Също така изпитваме глад и за храни източници на т.нар. празни калории.

4.Повече вода

Всички знаем колко е важно да не допускаме обезводняване, но това не е единствената причина, поради която да употребяваме голямо количество течности. Когато пием повече вода, ускоряваме и метаболизма.

Изследванията показват, че при изпиване на 500 мл вода, за известно време увеличаваме скоростта на метаболизма с до 30%.

5.Храни с висок термичен ефект

Термичен ефект на храната е количеството енергия, което организмът изразходва за храносмилане и изразходване на едни или други храни. Всеки ден за изпълнение на тези задачи се изразходва до около 10% от общото количество енергия, което хаби нашият организъм.

Белтъчната храна е с най-голям термичен ефект – въглехидратите по-малък, а мазнините с минимален ефект. Това се дължи на факта, че процесът на усвояване на белтъчините изисква от организма голямо количество енергия.

Ето няколко примера за храни с висок термичен ефект:

  • Месо и риба;
  • Млечни продукти;
  • Яйца, ядки и семена.

Също висок термичен ефект притежават и някои пикантни храни, сред които лютите чушки.