Трудно е да се почувстваме щастливи, когато навън е мрачно и вали, натрупали са се множество проблеми, и не разполагаме с време да постоим и да помечтаем. Но е важно поне понякога да се опитаме да постигнем щастието.

Учените са открили редица начини мигновено да се почувстваме по-добре и да получим прилив на радост и енергия. Въведете ги в ежедневието.

Как да постигнем щастието по научно доказани начини

1.Наслаждавайте се на природата

Любуването на морски пейзажи и слушането на шума на прибоя, разходки из гората и събирането на цветя на горската поляна, съзерцанието на облаците на небето и просто отдихът с чашка чай на терасата на дома. Всичко това помагат да се почувстваме по-добре, тъй като носи радост, спокойствие и усещане за вътрешен мир със себе си.

Изследване от 2015 г. показва, че едночасовата разходка също помага за подобряване на паметта и на концентрацията.

2.Престорете се на щастливи

Истинската усмивка е приятна и за котката. Но дори и да нямаме възможност да дарим на околните радостни усмивки, опитайте да се усмихнете както се получи.

В изследване от 2012 г., резултатите от което са публикувани в изданието наука за психологията, се установява, че дори престорената усмивка, когато човек изпитва тревога и безпокойство, понижава нивото на стрес и прави човек малко по-щастлив.

3.Прекарвайте време с домашния любимец

Заедно с домашния любимец, било то куче, котка, хамстер или морско свинче, дори в най-трудните моменти в живота се чувстваме по-добре.

Изследване от 2017 г. показва, че общуването с домашните любимци повдига нивата на хормона на привързаността – окситоцин – един от хормоните, които помагат на хората да се чувстват щастливи.

4.Прегръщайте се по-често

Когато прегръщаме някого, в организма се освобождават хормони на радостта - окситоцин, допамин и серотонин. Повдигат настроението и понижават нивото на депресия.

Създайте си навик всеки ден да прегръщате половинката, децата, съпрузите и просто добри познати.

5.Бъдете по-добри към себе си

Понякога да станем щастливи пречи вътрешния монолог. Спомнете си колко често обвинявате себе си за нещо, ругаете се за допуснати грешки или се съмнявате в собствените си сили. Спрете да правите така.

Започнете да се отнасяте към себе си с доброта, както към близък приятел и добър човек. Ще се изненадате – това ще понижи нивото на стреса, ще се появи повече вяра в себе си и собствените сили. И така ще станете една идея по-щастливи.

6.Дарявайте цветя на себе си

Защо да чакаме, когато някой ще ни подари букет цветя, ако можем да се зарадваме сами? Тази елементарна за изпълнение крачка многократно ще увеличи нивото на щастие.

Получаването на цветя може да повиши настроението за срок от 3 дни и дори повече.

Дори малкият букет цветя, който сами сме си купили, може значително да подобри настроението ни и щастието в живота.

7.Облечете се в ярки дрехи

Не е тайна, че ярките дрехи са по-приятни за окото и радват сърцето. Неотдавна това беше потвърдено и от съответно изследване.

Учените предполагат, че предпочитането на ярки, жизнерадостни цветове в гардероба може да помогне на човек да стане по-щастлив.

8.Купувайте впечатления, а не вещи

Все повече хора започват да разбират, че щастливи ни правят не вещите, а емоциите, свързани с тях. Затова за да се почувстваме щастливи, е важно да получаваме приятни впечатления.

За тази цел е необходимо повече да пътешестваме, по-често да разглеждаме снимки от щастливи събития, да общуваме с приятели и близки, които да носят радост.

9.Спортувайте

Дори в домашни условия без спортен инвентар може да се организира отлична тренировка. За повишаване на нивото на щастие, са достатъчни 10 минути физическа активност.

Така че намерете спорт, който ви харесва, и започнете да спортувате редовно, или просто си пуснете любимите песни за 10 минути и танцувайте. Зарядът щастие и енергия ще бъде обезпечен.

10.Творете и сътворявайте

Кой е казал, че любимо занимания трябва да имат децата и подрастващите? Такова е необходимо на всеки, независимо от възрастта.

В изследване от 2016 г. учените установяват, че хората, които се занимават с творчество обикновено повече преуспяват в живота и се чувстват по-щастливи.

Не е от значение какво творчество избират – рисуване, отглеждане на цветя, дърводелство или други.