Къде изчезва онзи пламък в очите, усмихнатото изражение или накратко външните проявления на любовта? Дали с раждането на дете на цялата „романтика“ в отношенията между двама партньори се слага край. Истината е, че при някои съпружески двойки това се случва.

Появата на първото дете е сериозен тест за гъвкавостта на „семейната лодка“ и често наскоро станалите родители не успяват да го издържат. Според националната статистика именно в този период се разделят и най-голям брой млади семейства. А всичко започва толкова романтично!

Наистина ли не е възможно да се запази тръпката, която е съществувала до появата на първото дете? Разбира се, че е възможно и дори е необходимо – важно е да се помни, че детето не е препятствие за любовта и интимните отношения в една двойка, а точно обратното. Най-важното е жената да определи правилно и да използва предоставените ѝ възможности.

Възможност №1 – трябва да се осъзнае, че романтиката във връзката я правят и двамата партньори. Възможно е в предишния период от живота, тоест преди появата на детето, целият романтичен нюанс в отношенията е създавал именно мъжът. Но след раждането на бебето при „нормалните“ мъже протича промяна на приоритета – мъжът не смята за необходимо да пее на партньорката си под балкона или да ѝ подарява 1 милион червени рози.

На дневен ред на представителя на силния пол е нещо съвсем друг, а именно как да нахрани, увеличаващото се семейство, както и да осигури на съпругата или съответно партньорката си и на детето си всичко, което им е необходимо, както и други не толкова нужни им вещи.

Затова именно жената е тази, която трябва да поддържа „огъня“ във връзката. Жената не трябва да се измъчва от угризения на съвестта от това, че не обръща достатъчно внимание на детето. Напротив, всяко дете би било щастливо в семейство, където неговата майка и баща се обичат.

Възможност №2 – много майки изоставят грижите за външния си вид и фигурата си дългосрочно. Физиолозите твърдят, че младите майки е достатъчно да отделят от 15 до 30 минути дневно за физическа активност, за да се върнат във форма след раждането.

Същото се отнася и за външния вид. Прическата и маникюрът могат да се поддържат с посещения в салон за красота само веднъж месечно, а в останалото време да се полагат ежедневни грижи за тяхното запазване. Младите майки трябва да намерят сили да се разделят с халат и чехли – една жена с потник в ярък цвят и джинси винаги ще бъде привлекателна в очите на своя мъж.

Съвсем не е задължително е една млада майка да се подлага на „изтезания“ като слага високи токчета и подобни други атрибути на сексапила. Статусът на жената, след като роди, се променя, и облеклото ѝ може да бъде всякакво, но тя винаги трябва да изглежда свежа и спретната. Между впрочем, с личен пример младата майка може да създаде първите навици на детето си по грижата за външния му вид.

Възможност №3 – разбира се, за да отделя една млада майка време на себе си и на своя партньор е необходимо време, а то в периода, особено непосредствено след раждането, изобщо не достига. Поради това всяка една жена още в периода на планиране на бременността, не е лошо да се замисли на кого би могла да поверява детето си.

Обикновено повечето дами се надяват на собствените си родители или на тези на съпруга. Но това невинаги е добър избор, тъй като старото поколение обожава да налага мнението си при възпитанието на детето и затова е по-добре да се ползват услугите на детегледачки или да се сътрудничи със съседи и приятели, които също са млади родители.