Учени от Калифорнийския университет получиха финансиране за предложен от тях изключителен експеримент – те ще проверят препарат, ускоряващ регенерацията на костните тъкани на борда на Международната космическа станция /МКС/.

За финансирането на този експеримент били отделени от средствата на Националния институт по здравеопазване /NIH/ и Центърът за развитие на космическата наука (CASIS) – организацията, отговаряща за максимално продуктивното използване на националната лаборатория на САЩ на МКС.

Астронавтите на борда на МКС и учените на Земята ще изучават ефектите на препарата, наречен NELL-1 – в частност ще оценяват свойствата му да стимулират образуването на костни тъкани и да ги предпазват от дегенерация.

„Група от 40 гризачи ще бъде изпратена в националната лаборатория на САЩ на Международната космическа станция, на борда на космическия кораб SpaceX Dragon, където ще живеят 2 месеца в условия на микрогравитация и ще се провеждат експерименти и ще се изследва действието на препарата NELL-1.“ – това съобщи космонавтът на НАСА д-р Джули Робисън.

Научно-изследователската дейност ще се осъществява под ръководството на група учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), включително и специалистите, които открили молекулата NELL-1.

Целта е да се бъдат получени допълнителни данни за този препарат, преди провеждането на клинични изследвания върху доброволци.

Едновременно с експериментите в Космоса ще се провеждат тестове и на Земята. Работата на двете групи учени ще се координира с помощта на постоянна връзка с МКС.

NELL-1 е наистина многообещаващ експериментален препарат, предназначен за лечение на остеопороза – метаболитно заболяване на костите, което е причина за изтъняване и повишена чупливост на костните тъкани и в резултат на развитието му значително се увеличава риска от фрактура на костите.

Само в САЩ около 10 милиона души страдат от това заболяване и още 18 милиона са с висок риск от неговото развитие.

Остеопорозата също е свързана със заболявания, които понижават функционалността на скелета и водят до отслабването на определени кости, такива като детски церебрален паралич, различни видове мускулни дистрофии и инсулт.

Учените се надяват, че този научно-изследователски проект ще им позволи да узнаят повече за действието на новия препарат, свързано с предотвратяване на загуба на костна тъкан при остеопороза.

В частност, те се опитват по-добре да разберат механизма на възстановяване на големи костни дефекти, които са прекалено чести при ранените войници.

„На NELL-1 се възлагат големи надежди като препарат, който не може да се използва не само за предотвратяване на загуба на костна плътност, но и за регенерация на костните тъкани след големи травми и разрушавания“ – това посочва Dr. Kang Ting първооткривателят на този медикамент. „Това би спомогнало за подобряване на живота на много пациенти към по-добро“ – продължава той.

НАСА през последните 25 години редовно провежда изследвания в условия на микрогравитация. С тяхна помощ били направени много открития в сферата на терапията на СПИН-а, рака, диабета, на заболяванията на сърцето и черния дроб.

Микрогравитацията се смята за благоприятна среда за изучаването на растежа на тъканите, тъй като при отсъствие на гравитация клетките взаимодействат по различен начин една с друга.

Освен това по-рано учените забелязали, че продължителните космически полети могат да предизвикат изменения в костната система и вътрешните органи.

Заради повсеместното въздействие на гравитацията на планетата Земя е невъзможно да бъдат симулирани условия на микрогравитация и затова единственият начин е научните експерименти да се провеждат в космическата орбита.