Какво се случва с либидото по време на дълга липса на секс? Ако с организма всичко е наред, а партньор няма, възможно ли е сексуалното желание да притихне, да престане да се усеща или това е някаква даденост, която от нищо не зависи?

Това е известен феномен в сексологията. Тоест в условията на абстиненция или въздържание, първоначално желанието за секс се повишава, но при „прегаряне“ то започва да се понижава.

Феноменът е по-изразен при мъжете и то при младите, но и при жените също се наблюдават аналогични реакции. Времето на прехода зависи от сексуалната конституция, която може да се определи от лекар-сексолог.

Необходимо е да се има предвид, че сексуалността се осигурява не само от хормонални механизми. Огромно е значението и на нервната система, и на психиката на човека.

И при продължителни паузи сексуалната функция е възможно да стихне почти напълно. Също така често се наблюдава и нетренираност, тоест организмът до известна степен забравя как това се прави.

Възможно ли е по чисто медицински причини на човек да не му се прави секс, като тук изключваме тежките операции и възстановяването след тях? Може ли това да е някаква полова патология?

Причините за огромно количество. Те са психически като например депресия, тревожни разстройства, фобии, психически травми, последствие от репресивно сексуално възпитание.

Соматични - хормонални нарушения, гинекологични заболявания. Обобщавайки може да се каже, че всяко заболяване, особено съпроводено с болков синдром, може да доведе до понижаване на либидото.

Природата не допуска до репродукция индивиди, намиращи се в лоша физическа или психическа форма, тъй като те не са в състояние да погрижат за роденото от тях поколение.

Природата избира най-добрите чрез механизмите на дезактуализация. В този естествен ограничителен механизъм вземат участие както процеси в централната нервна система, така и хормоналните механизми.

И това е еволюционно оправдано. Затова може да се каже, че и кариесът чрез зъбобола също е възможно да понижава апетитът за секс.
Кога може да говорим, че паузата се проточила прекалено дълго и трябва съзнателно да излезем от нея и да не очакваме това да се случи от само себе си?

От момента, в който започнете да забелязвате, че жените около вас живеят, така както вие. Че те са по-щастливи. Възможно е усмивката на техните лица да се появява по-често.

Затова е важно да имате широк от познати, за да не се загубите в своята самота.

След като осъзнаете това, е необходимо да вземете конкретни мерки. Но все пак и не означава, че е необходимо да се нахвърляте на всеки срещнат или на първия такъв. Просто трябва да се заемете с подобряване на качеството на собствения ви живот.

За да извървите по-леко този път, ще помогнат лекарят-сексолог и психотерапевтът. За начало е необходимо да възродите готовността си за отношения, включително и за интимни.

С какво е възможно да бъде съпроводено връщането? С какви проблеми? Възможно ли е по някое време да започне да се наблюдава отсъствие на желание или удовлетворение и пр.? И за какъв период от време? И какво да предприемем?

Няма нужда се насилвате и да бързате. Важно е да правите всичко с вкус, това се отнася най-вече до избор на партньор.