Дори в горещото лято е възможно вашето дете да го безпокоят простудни заболявания, в частност синузити. Възпалението на синусите в детска възраст не е рядкост.

Но често родителите бъркат синузита с обикновена настинка.

Как навреме да откриете това заболяване, за да избегнете усложнения впоследствие?

Ако смятате, че през лятото синузитите не са страшни, то дълбоко грешите. И в горещо време е възможно развитието на такова заболяване, особено при децата, при които поради недостатъчната съпротивляемост на организма са предразположени към възпалителни заболявания на дихателните пътища.

Причините за синузита при деца могат да бъдат остри респираторни вирусни инфекции, инфекциозни заболявания – едра шарка, скарлатина и други, изкривяване на носовата преграда, а също и на полипи в носа и по аденоидите.

Важно!

При синузит нагревките са показни не във всички стадии. Понякога те са действително полезни, но е възможно да навредят, ако не бъдат взети предвид индивидуалните показания на пациента.

Как самостоятелно да установите дали вашето дете е със синузит?

Основните признаци на синузит при децата е затрудненото дишане през носа, болезнени усещания в синусните кухини и оттоци на носната лигавица. Ако температурата на детето е повишена това е сигнал за натрупване на гной в кухините.

По своите симптоми развитието на синузита много напомня обикновените простудни заболявания.

Как да разпознаете синузита при вашето дете? На какви симптоми родителите са длъжни да обърнат внимание?

На първото, на което е наложително да се обърне внимание, това е запушеният нос. Обикновено при синузит ноздрите се запушват на ротационен принцип, тоест първо едната и след това другата, докато при настинка почти веднага и двете.

При синузит на детето го безпокои тъпа болка в областта на синусните кухини, а при изсекване на носа, то не получава облекчение. Ако леко натиснете „кучешката ямка“ – точка, разположена в средата на бузата, то детето ще почувства болка в очите.

При синузит обикновено покачване на телесната температурата се установява 5-7 дни след началото на другите симптоми на заболяването. При продължителност на симптомите е повече от седмица, а също гнойните секреции от носа, родителите са длъжни да потърсят незабавно лекарска помощ.

Окончателна диагноза

Поставянето на окончателна диагноза може да се направи само от лекар. Затова специалистът прави оценка на симптомите на заболяването, а също и провежда инструментално изследване и назначава пълна кръвна картина.

Удобен метод за диагностика при синузит е рентгенографията на синусните кухини около носа, при която се установява потъмняване в областта на синусите.

Важно!

Синузитът като всяка респираторна инфекция е възможно да засегне и лигавицата на окото – конюнктивата.

Особености на лечението на синузит при деца

При тежко протичане на гноен синузит е възможно да се наложи и хоспитализация. В други случаи обикновено синузитът при децата се лекува в домашни условия. Изборът на средства и методите за лечение зависят от тежестта и причините за поява на заболяването.

• Консервативни методи

Като консервативни мероприятия при лечение на синузит назначават вазодилаторни средства, лекарства за разреждане на слузта, антибиотици, промиване на носа с вакуумен метод с физиологичен или антисептичен разтвор; антисептични разтвори за намаляване на отока и възпалението.

Обикновено за лечение на синузит при деца се налага прием и на антибиотици. При леки форми на бактериален синузит е възможно локално лечение с антибактериални препарати в аерозолна форма.