На много от нас, за да заспят ни е необходимо повече време, а за бодрост и свежест сутрин и дума не може да става.

Как да заспим, ако всички наоколо шумят

Закон за тишината

Защо сънят е толкова важен за организма? Помага ни да се чувстваме добре и кара мозъка да функционира по необходимия начин. Крепкият пълноценен нощен отдих понижава риска от инфаркт и от инсулт, стимулира активното функциониране на мозъка, увеличава скоростта на реакциите.

Също помага в борбата със стреса, профилактика е за депресии и поддържа имунната система. Влошеното качество на съня, напротив, има негативни последствия за здравето и засяга абсолютно всички аспекти на живота на човек – памет, обучение, настроение, биологични функции.

Борба за покой

Няколко десетки хиляди наши сънародници страдат от безсъние, и преобладаващата част от тях живеят в големите градове у нас.

Всеки трети човек, който се е преместил да живее в голям град, от първа ръка е запознат с безсънието.

За да помогнат на хората да се справят с безсънието, лекари и учени предлагат множество решения, като се започне от практическо приложение на някои съвети и се стигне до използване на безконтактни устройства.

За тези, които се измъчват от недоспиване за продължителен период от време, лекарите препоръчват медицинска намеса. И за щастие, това работи.

А какво да правят онези, при които проблемите със заспиването възникват не вътрешно, а поради външни обективни причини?

Съседи, които пречат да спим

Съседите не се избират. Във всяка многофамилна сграда – блок, кооперация, може да се настани съсед, който да нарушава покоя на всички останали в зданието, а понякога на съседното.

И докато едни постигат тишина, едва след като извикат полиция, други просто се опитват да заспят, тъй като трябва рано да стават за работа.

Само по себе си усилието да заспим на всяка цена предизвиква прилив на негативна енергия, която изнервя, препятстваща заспиването.

Това означава, че е необходимо да се използват методи, които бързо привеждат тялото и разума в спящ режим.

И най-доброто, което днес е измислено, това са методиките на специалните служби.

Изненадващо, но факт – някои от тях обещават много бързо заспиване, за по-малко от 2 минути.

С помощта на йога

В основата на тези методи са дихателни упражнения, които намират приложение в йогата. Изследване, публикувано в изданието за алтернативните терапии в медицината.

Дихателните упражнения помагат за облекчаване на стреса и на напрежението, отпускат тялото и разума, и подобряват съня. Практикуването им съвсем не е трудно.

Метод на скритото блокиране

Лекарите забелязват, че когато човек ляга да спи и се опитва колкото се може по-скоро да го направи, неговите шансове да изпадне в обятията на Морфей рязко се понижават.

Затова по-добре е да се направи точно обратното, да не се правят опити за заспиване.

Изненадващо, но експериментално изследване от далечната 1979 г., показва, че това помага наистина за по-бързо заспиване. Ето защо такава техника се използва от специалните служби:

  • Легнете си в леглото, като заемете най-удобната поза;
  • Затворете очи;
  • Дайте си команда в никакъв случай да не заспивате.

Според учените, за хората, които често изпитват силен стрес, този метод е по-ефективен, отколкото съветите да се отпуснем и да визуализираме.

Медитация на военните летци

Вместо да лежим в леглото и да мислим за нещата, които предизвикват у нас безпокойство и стрес, да насочим мислите си към нещо приятно. Представете си, че това ви успокоява и ви прави по-щастливи.

Този способ е залегнал в основата на техниката за медитация, която се използва от военноморските сили на САЩ. Общо 6 седмици практики, и на военнослужещите са достатъчни само 2 минути, за да заспят дълбоко.

В клинично изследване, проведено през 2002 г., се установява, че 41 души, страдащи от безсъние заради нежелани мисли и тревога, се постига по-бързо като се прибягва до визуализация.

По-ново изследване показва, че медитацията може да повиши нивото на хормона на съня – мелатонин, като така помага на мозъка да се успокои и да се отпусне.