В миналото, преди фармацевтичната индустрия да завладее света, предците ни не са имали друг вариант за терапия, освен растителните богатства, с които ни е дарила природата. Те са разчители на отвари, билкови прахове и определени храни.

И до ден днешен, ние трябва да им благодарим за тези открития, тъй като много от лечебнитесвойства на билките, за които знаем и днес, сме научили от поколенията преди нас.

Днес, отново, ще говорим за едно специално растение, което носи уникални лечебни свойства и притежава интересна история.

От къде произлиза чаят от Мате

Познат още като тревата мате или yerba mate, това растение произлиза от Аржентина. Мате всъщност е вечнозелено дърво, растящо в субтропичните гори на Аржентина, Бразилия и Парагвай.

Племената гуарани започнали за първи път да берат листата на дървото и да ги използват за различни цели. Смята се, че отварата от тези листа събирало хората от племената, както днес се събираме покрай кафето.

Подобно на кафето, чаят от мате също носи здравословни ползи. Хората открили, че пиейки редовно от отварата, те се чувстват по-енергични, ставали по-концентрирани и се чувствали по-здрави.

В днешно време, аржентинците продължават да почитат напитката мате, също както техните предци. Матето се консумира от голяма част от аржентинците, като отскоро дори се изучава като специалност „мате“ от кандидат-сомелиерите.

Какви са ползите от пиенето на чай от Мате

Не случайно, древните племена са използвали мате за ободряване. Установено е, че той е добра алтернатива на кафето. За разлика от кафето обаче, той има лек енергизиращ ефект, но не води до сърцебиене и превъзбуда.

Чаят от Мате действа благоприятно на дейността на храносмилателната система. Смята се, че напитката може да подобри перисталтиката и да ускори метаболизма.

Затова и мате се препоръчва и при спазване на хранителни режими с цел редуциране на теглото.

Мате се препоръчва и за хора, които имат проблеми с бъбреците. Освен това, редовната консумация на чай от Мате увеличава диурезата и предотвратява риска от образуване на бъбречни камъни.

Има проучвания, според които мате може да регулира стойностите на кръвното налягане. Освен това влияе добре върху дейността на сърдечно-съдовата система.

Отвара от мате се препоръчва и за хора, които извършват тежка психическа работа.

Също така се препоръчва и за ученици и студенти, тъй като подобрява концентрацията. Има доказателства, че някои съставки на растението подобряват способността за запомняне .

В растението се откриват антиоксиданти. Доказано е, че мате може да намали риска от увреждането на клетките от свободните радикали, които се намират в околната среда.