Именно имунитетът ни предпазва от всички болести – от простуда до рак. Но как да оценим в какво състояние е, можем ли да го направим по-силен и необходимо ли е?

Как да укрепим имунитета, за да боледуваме по-рядко

Повечето заболявания действително са свързани с имунитета. Но често приемаме за болест реакцията на имунитета на нахлуването на патоген или провокатор на заболяване.

Запушеният нос, високата температура и червеното гърло се предизвикват именно от клетките на имунитета. Ако пък имунитета не ни предупреждаваше по такъв начин, вирусите и бактериите и спокойно биха се разпространявали из организма. А тези неприятни симптоми показват, че имунната система се бори.

Вирусна инфекция без температура, означава ли отслабен имунитет

Всичко зависи от вирусното натоварване. Ако не е голямо, имунитетът се справя бързо с инфекцията. Ако пък вирусите са много, се налага по-агресивна реакция – формиране на възпаление, повишаване на телесната температура.

Ако реагира и на малък брой провокатори

При алергия към прашец имунната система издава хиперреакция към стандартно раздразнение, което обикновеният организъм не забелязва. По отношение на имунитета е неправилно да се оперира с такива понятия като силен и слаб.

Имунитетът трябва да е адекватен. В неговата основа съвсем не стои силата на имунния отговор. И това показа и COVID-19 пандемията. Заразените загиваха не от вируса, а от цитокинова буря – прекомерна реакция на имунната система към провокатора.

При болните от рак имунитетът също ли не функционира правилно

По-скоро може да се определи, че имунитетът не е внимателен, така да се каже. Нарушена е контролната му функция, затова и не забелязва разпространението на туморните клетки. Допълнителен утежняващ фактор е този на коморбидността. Например, при диабет и някои други заболявания рискът от развитие на рак се повишава.

Как да разберем, че имунитетът има нужда от помощ

По-скоро не. Важно е не това колко често човек боледува, а колко тежко, колко бързо оздравява, възникват ли усложнения. Например, когато детето за първи път попадне сред колектив – детска градина, училище, неизбежно то се разболява, тъй като неговият организъм се сблъсква с огромно количество микроорганизми – вируси, бактерии.

Честотата на вирусните инфекции при човек, попаднал в нова среда, не е от значение.

От друга страна честотата на бактериалните инфекции трябва да е повод да обърнем внимание. Ако поне 2 пъти годишно възникват гнойни ангини, отити, пневмонии, то това показва, че имунитетът е възможно да е отслабен.

Ако детето не може да се избави от сополите

Често боледуващите деца – това не е диагноза, а група за диспансерно наблюдение. Температура от 37,1-2 градуса, особено при активните деца вечер, това е нещо съвсем нормално.

По-важно е състоянието на детето, ако е вяло, почти му липсва апетит, тогава дори температура от 36,4 градуса не е успокоителна.

Приблизително при 40% от децата от групата на често боледуващите се открива бронхиална астма, която до този момент не е останала разкрита.

Такива деца постоянно покашлят, а кашлицата е един от вариантите на бронхиална обструкция или свиване на бронхите.

Наистина ли астмата се израства

При децата в предучилищна възраст има състояние, наречено хиперактивност на бронхите. Това количество алергени или вируси, което за възрастен човек остава незабелязано, при такова дете може да предизвика оток на бронхите.

С годините дихателните пътища увеличават размерите си, затова и детето по-рядко страда от кашлица и затруднено дишане. Но не може да се каже, че всички деца израстват астмата.

До какво води повишаването на имунитета

Повишаването на имунитета може да доведе до автоимунни заболявания. Най-разпространените са автоимунен тиреоидит, от който боледуват предимно жени.

Или ревматоиден артрит – нежният пол страда 9 пъти по-често от силния. За сметка на това автоимунната патология протича по-остро, отколкото при жените. Имунитетът се нуждае от балансирано хранене, достатъчен сън, минимум стрес и физическа активност.

Какви изследвания разкриват нивото на имунитета

Пълна кръвна картина

По това изследване се разбира дали има хронично възпаление. Важно е не само нивото на левкоцитите, но и абсолютното количество на всички кръвни клетки, и в частност на неутрофилите – нашите защитници от инфекции.

При малките деца депото на тези клетки не е сформирано, и ако детето често боледува и активно разходва запасът от неутрофили, то става уязвимо пред инфекциите.

Този дисбаланс трябва да се коригира. Доказано е, че понижаването на нивото на неутрофилите често е предизвикано от скрит железен дефицит и недостиг на витамин Д.

Посявка от гърлото и от носната кухина

Това изследване е показно за често боледуващи деца. То помага за определяне на състоянието на местния, муконазален имунитет на лигавиците – част от вродения имунитет, на 99% отговарящ за защита от инфекции.

Ниво на имуноглобулини IgM и IgG

Евтино, но много информативно изследване.