Всеки човек по стечение на обстоятелствата може да се окаже да стане жертва на терористи.

Като е възможно да се стремят да постигнат политически цели, например натиск върху управляващите да прекратят провеждането на военна операция в чужбина, получаване на откуп.

Във всеки случай вашият живот може да стане предмет на договорка за терористите. Но най-опасните са терористичните актове, при които техните извършители стрелят по невинни граждани, без да имат никакви искания или по-лошо – да са камикадзета.

Обикновено в такива случаи целта на терористите е всяване на смут и страх в цялото общество. 2-та терористични акта във френската столица имаха точно такава цел – всяване на смут и предизвикване на паника не само в Париж и в цяла Франция, а и в цяла Европа.

Обикновено при подобни внезапни терористични актове властите и по-специално службите по сигурността са абсолютно безсилни.

Типичен пример за това е въвеждането на най-строгите закони за следене и подслушване във Франция след първия терористичен акт през тази година, която реакция отстрана на властите се оказала абсолютно безсмислена и контрапродуктивна, тъй като по този начин се ограничават правата и свободите на огражданите, в името на по-голяма обществена сигурност.

И все пак какво препоръчват експертите по сигурността, ако попаднем в такава ситуация. И така…

За терористичен акт човек не може да се подготви, затова е необходимо винаги да бъде готов за него.

Терористите избират обикновено за своите нападения известни и забележими цели, например големи градове, международни летища, места за провеждане на големи международни мероприятия – в случая един от терористичните актове беше осъществен точно на такова място – стадион, на който се провеждаше международна футболна среща, международни курорти и т.н.

Но като цяло големите градове винаги са рисковани от гледна на възможността за реализиране на терористичен акт. Най-малкото в тях живее много голямо разнообразие от етноси.

България отчасти остава по-безопасно място, но все пак поради притока на нелегални емигранти през последната година, ситуацията доста се промени и затова трябва да бъдем по-бдителни, макар и това да не е особено възможно, тъй като е много вероятно човек да се подаде на паниката и постоянно да изпитва силен стрес, че може да загуби живота си,излизайки на улицата, което най-малкото се отразява неблагоприятно на психичното състояние.

Но е важно да бъдете внимателно, когато се намирате на оживени места. Терористите действат внезапно и обикновено без предварителни предупреждения.

Винаги, абсолютно винаги се информирайте къде се намират резервните изходи от помещенията.

Предварително обмисляйте как ще напуснете сградата, ако в нея се случаи терористичен акт или попаднете в ситуация, която представлява опасност за живота ви.

Никога не се опитвайте да напуснете горяща сграда през асансьора, тъй като механизмът му лесно може да бъде повреден.
Ако сте се оказали заложник:

• Колкото е възможно по-бързо се вземете в ръце, успокойте се и не се паникьосвайте;
• Подгответе се физически, емоционално и морално за трудно изпитание;
• Говорете със спокоен тон на гласа. Избягвайте предизвикващия и враждебен тон;
• Не допускайте действия, които могат да предизвикат терористите към употреба на оръжие, което да доведе до човешки жертви – не бягайте, не се хвърляйте върху атентаторите, не се опитвайте да се борите с тях или да пък да правите опити да им отнемете оръжието, не се опитвайте да се помирите с терориста, да го уговаряте, да го умолявате или пък да предизвиквате със сълзи неговата доброта.