Разходки, четене на любими книги, гледане на хубави филми. Сякаш във всеки един ден от Новата година знаем какво ще правим и то във всяка една минута от него.

Най-приятните спомени слагаме във вълшебна кутия, за да се връщаме към нея отново и отново и за да се чувстваме по-щастливи.

Приятните спомени са с целебна сила

Малко вълшебство

През 2018 г. в Института за изследване на щастието под ръководството на Майк Викинг е проведено мащабно изследване, посветено на изучаването на най-приятните мигове от живота на хората.

Инициаторите на изследването помолили участниците да споделят с тях спомени от миналото, които се свързват с усещане за щастие.

Получени са повече от 1000 писма от 75 държави по света от хора, които са тъгували и се радвали, но били влюбени в живота.

Изследователите стигат до извода, че носталгията е висша форма на загриженост за себе си, а спомените ни са като резервоар за щастие.

Когато се връщаме с мислите си към щастливото време, можем да се противопоставим на разрушителните чувства – тревога, самота, загуба на смисъл на живота и след това отново и отново да преживяваме радостните моменти от живота.

Не трябва обаче да се надяваме, че щастливите моменти сами ще се запишат в паметта. Трябва да им помогнем.

Науката за спомените

Британско изследване показва, че хората, които си спомнят радостни събития от техния живот, използвайки метода на асоциациите с предмети, помнили повече щастливите моменти от тези, които просто ги преживявали.

Това означава, че не трябва да се връщаме от време на време към спомените, а да ги пазим и съхраняваме. Как трябва да го правим според науката?

Спомнете си най-близките хора

Съставете си списък с най-близки, приятели и роднини, които са ви помагали, подкрепяли са ви или с които сте преживявали радостни събития на всеки етап от живота.

Намерете минимум един предмет или сувенир, който свързвате с тях. Това може да е обща снимка, записка или билет за концерт, където сте били заедно.

Сложете ги във вълшебна кутия. Тези предмети могат да помогнат за справяне със сезонната депресия, подкрепят ви в най-трудните моменти от живота и просто избавят от лошо настроение.

Споделяйте истории

Отличен начин отново да преживяваме щастливи спомени е като ги споделяме с околните. Планирайте срещи с приятели или с познати, деца и внуци, разказвайте им забавни истории от своя живот и слушайте спомени, които ги „зареждат”.

Не е важно къде и в каква обстановка ще се случи това – в близкото кафе, на киното, библиотеката или в близкия парк, със сигурност ще отидете с усмивка на лице.

Психолозите от Университета Емори доказват, че започваме да забравяме какво ни се е случило в детството не в зряла възраст, както смятат много от нас, а в детството.

Децата на 5-7 години помнят 60 и повече процента ранни житейски събития, докато 8-9 годишните помнят по-малко от 40% от същите спомени.

Посещавайте щастливи места

Всеки човек може да си спомни, където е бил щастлив. Това може да е студен ручей в близост до дома на родителите си, голям мост над реката, където се е срещал с компанията си през студентските години, или ресторант, където е планирал годишнината от сватбата си.

Може би това е планинска местност, на която човек се е качил за първи път, или увеселителен парк за възрастни, където за първи път преборва свой голям страх.

Планирайте посещението на тези места най-малко няколко пъти годишно – сами или с хора, с които сте били щастливи там.

Това е добър начин за справяне с трудните емоционално моменти в живота.

Пътешествайте във времето

За някои хора споменът за хубавите моменти от миналото може да напомни на медитация. Достатъчно е да направим разходка из собствените си спомени и животът ни сякаш се оправя, връща се вътрешното равновесие и отново ни се иска да живеем и да творим.

И макар спомените да могат да се противопоставят на хаоса на съвременния живот и на забързания ритъм, не трябва да забравяме да живеем в настоящето.

Празнувайте всяка победа

При щастливи и радостни събития в организма се отделят хормони на радостта – ендорфини. Отличен начин да удължим тяхното действие е като празнуваме и най-малките победи.

Хубавите спомени ни помагат да се предпазим от депресии и различни психически разстройства, затова не трябва да забравяме да се обръщаме към прекрасните моменти от миналото, когато не се чувстваме добри и някак потиснати.