Спонтанен аборт е самоволно прекъсване на бременността в първата половина от гестацията, до 22-ра седмица. Оттогава плодът вече достига маса от 500 грама и това самоволно прекъсване вече е раждане, макар и докато бременността стане на 37 пълни седмици раждането още е преждевременно, но детето може да се спаси.

Спонтанният аборт е необратим, шансове няма, това винаги е загуба.

Какво е важно да знаеш за спонтанния аборт

Спонтанните аборти не са рядкост

Статистиката показва, че всяка 5-6 бременност завършва с прекъсване в началния етап. В данните попадат само тези ситуации, когато бременността вече е установена.

А ако първите признаци още не са налице или жената не ги забелязва, и спонтанният аборт се случи, не попада в статистиката. Това е, защото може и да не се забележи.

Какви спонтанни аборти биват

Основната разлика в типовете е честотата.

 • Спонтанен или спорадичен аборт – когато бременността е била прекъсвана 1-2 пъти.
 • Обичайният спонтанен аборт, който се открива при 1% от жените, които се опитват да забременеят. За такъв се говори при прекъсване на 3 бременности. Обикновено това се случва при еднакъв срок на износване.

Причини за спонтанен аборт – кой е виновен

Кой е виновен – това е глупав въпрос. Най-често бременността се прекъсва по независещи от нас причини. Природата решава, че конкретно този ембрион не може да съществува, затова не е нужно да се износва, по-добре силите да бъдат пазени за следващи бременности.

На какво се основава това решение за изхвърляне на ембриона?

Хромозомни нарушения

75% от спонтанните аборти се случват в първите 12 седмици на бременността, преди пълноценно формиране на плацента. След началото на втория триместър рискът рязко намалява.

Най-често проблемът не е в плацентата, а в това, че развитието на ембриона е тръгнало по неправилен път.

Хромозомните аномалии възникват в ДНК, тоест в гените. Те са като програма, която определя реда и обема на всички процеси в нашето тяло.

Гените се включват и изключват, сочат как се развива зародишът, как да растат и функционират органите.

След появата на детето на бял свят те диктуват основните разлики и особености – от ръста и болестите до склонността към хазартни игри и продължителността на живота.

При срещата на полови клетки и тяхното сливане яйцеклетката получава нов набор от хромозоми и започва деление. На картинки процесът изглежда елементарен, но всъщност е невероятно сложен.

Нещо може да се обърка още от първото деление или да се прояви по-късно, резултатът е един – ембрионът ще бъде нежизнеспособен.

Включват се естествените механизми на отбора – тялото го отхвърля.

Ако това хромозомно нарушение е много сериозно, то бластоцистът или загива в първите дни, или отхвърлянето започва веднага след имплантацията.

 • В първия случай нищо не се забелязва – оплодената яйцеклетка до имплантацията може да повлияе само на майчината имунна система, като се отделя белтъкът EPF, ранен фактор на бременността. Имунитетът леко се понижава, по-лесно е да се прихване простуда – но това е неспецифичен симптом. Да се установи, че зачеването е приключило, може само с помощта на сложно и рядко провеждано изследване на EPF.
 • Ако се случи отхвърляне на ембриона в етапа на имплантацията, то кръвното изследване за хормона на бременността ще покаже и дори чувствителният тест за бременността могат да уловят повишаването на нивата на хорионен гонадотропин. Но на ултразвук ембриона няма да се намери, месечният цикъл ще дойде в срок или с леко забавяне, а повторното изследване на хормона на бременността ще покаже понижаване на неговите нива.

Това се нарича и биохимична бременност. Да се направи оценка на случаите е трудно, но експертите казват, че така завършва всяко 5-то зачеване. А може и повече. Признаците на такъв спонтанен аборт е трудно да се забележат.

Според учените почти 70% от случаите на спонтанни аборти в самото начало на бременността са предизвикани от подобни случайни аномалии, които е невъзможно да се предскажат, да се излекуват или да се спре спонтанния аборт.

И макар здравето на родителите също влияе на качеството на клетките, но сред милиони яйцеклетки и сперматозоиди винаги има дефектни.

Анембриония

Още една причина за прекратяване на бременността, без да е желано, предизвикано от нарушеното делене на клетките – това е празен плоден сак. В него няма ембрион, нещо се е случило с него, и майчиният организъм го отхвърля.

Патологии на плацентата

В първите 3 месеца бъдещото дете се храни чрез зародишната част на бъдещата плацента – хориона. Неговите власинки проникват в ендометриума на матката, поемат от кръвта и доставят на зародиша необходимите му хранителни вещества.

С увеличаването на размерите на плода власинките изчезват, към момента на формиране на плацентата хорионът става гладък.

Ако нещо в структурата на плацентата е неправилно, тя не може да доставя необходимите хранителни вещества и кислород, развитието на плода се забавя, и е възможно да загине.

Хронични болести на майката

Хроничните патологии могат да влияят през първия триместър, но най-често те са причина за късен спонтанен аборт. Към тези заболявания са:

 • Неконтролируем захарен диабет;
 • Автоимунни заболявания;
 • Нарушения на хемостазата – особено опасни са неоткритите заболявания на съсирването на кръвта със слабо изразена симптоматика;
 • Високо кръвно – хипертония;
 • Патологии на бъбреците;
 • Болести на щитовидната жлеза и на ендокринната система.

Инфекции

Остри и слабо протичащи вирусни инфекции е възможно да предизвикат спонтанен аборт. За тях се изследва бременната, а също е добре и бащата.

 • В списъка на особено опасните са хламидиоза, сифилис, гонорея, а също и ХИВ, вирус на имунния дефицит, който може успешно да се контролира, и да се износят здрави деца.
 • Допълнителна опасност крият и провокаторите на рубеола, токсоплазмоза и цитомегаловирусна инфекция, ако се развиват на фона на бременността. Опасна може и да е варицелата в първия триместър, както и грип, остри вирусни инфекции. По повод COVID-19 засега няма данни, но високата температура и тежките респираторни заболявания, особено пневмонията, са винаги опасни.

В списъка с причини за спонтанен аборт не присъства бактериална вагиноза, нарушения на баланса на чревната микрофлора. Изследванията показват, че тази диагноза се наблюдава при всяка 3-та жена, преживяла такова прекъсване на бременността.

Връзката не е очевидна, но вагинозата трябва да се лекува, и то едновременно и при двамата партньори.

Лекарствата като причина

Лекарите не обичат да назначават лекарствени продукти, особено през първия триместър на бременността. Списъкът с тератогенните средства – тези, които влияят на бременността, е доста скромен, много лекарства могат неблагоприятно да повлияят на бременността. Особено се прилага самолечение.

Да припомним, че полезните и натурални билки също могат да станат причина за спонтанен аборт. Дори и да става въпрос за малинови листа или за борови връхчета.

Всякакви препарати при бременност, включително и обичайните за смучене хапчета за гърло или капки при хрема, е необходимо да се проверяват, дали могат да се използват при бременност.

По-добре е да се приемат само по лекарско предписание.

Структура на репродуктивните органи

От особеностите на структурата на маточната шийка зависи как ще протече бременността. Патологиите в структурата на матката са доста редки. Слабостта на шийката на матката обаче е доста често срещана причина за спонтанни аборти и преждевременно раждане.

При кого рискът е по-висок

Какво най-често повишава вероятността от спонтанен аборт, освен хромозомни заболявания и болести?

 • Възраст – от 20 до 24 г. е най-нисък рискът, затова и в миналото жените, които след 25 г. са раждали първото си дете, са смятани за късно раждащи. С всяка изминала година след 25 г. рискът от спонтанен аборт се повишава. А след 45 г. е почти 75%.
 • Наднормено тегло и съпътстващи заболявания;
 • Кафето – дори пречи на зачеването, тъй като потиска движението на власинките в маточните тръби. На планиращите забременяване е разрешено не повече от 200 мг кофеин – да отчитаме, че в чая също присъства.
 • Вредни навици – за пушенето е споменавано многократно. Алкохолните напитки са разрешени в ограничени количества – не повече от 50 мл твърд алкохол на седмица, а в първите месеци е по-добре изобщо да не се пие.

Заблудите за причините за спонтанен аборт

Какво не е причина за спонтанен аборт? Не му влияят:

 • Страховете и вълненията, макар и депресията и стресът пречат на зачеването, особено на момченца, това е интересен феномен, който сигнализира за повишена чувствителност на ембрионите от мъжки пол.
 • Занятията със спорт, половият живот, ако гинекологът не е забранил.
 • Работа у дома и като цяло – разбира се, без вдигане на тежко, изнурителният труд също не е препоръчителен.
 • Пътувания със самолет и храна – ако се опитваме да отслабваме при бременност или да се храним неправилно, то това може да се отрази неблагоприятно на здравето ни.

Какво следва да се направи след спонтанен аборт

 • Преглед при гинеколог – понякога ембрионалните тъкани не излизат напълно и остават в матката, това е много опасно.
 • Ако спонтанният аборт не е първи или се е случил вече при по-напреднала бременност, лекарят сам ще ви посъветва да си направите изследвания, да посетите специалист по генетика заедно с половинката. При единичен спонтанен аборт нищо няма да се установи, тъй като най-вероятно се касае за случайна аномалия, а не за конкретно нарушение, което да е довело до нежелания аборт.

През проблемни бременности и спонтанни аборти са преминавали и известни личности, които разказват за това. Такъв наскоро преживя съпругата на един от принцовете в британския кралския двор, който обаче се случи, след като роди първото си дете. Тогава се заговори, че и съпругата на другия британски принц също е преминала през това, но не е разказала пред медиите.

Когато и да се случи, спонтанният аборт е голяма загуба и трябва да оставим времето да я излекува, ако усетим, че не можем сами по-добре да потърсим помощ от психолог или психотерапевт.