Стар не означава ненужен. Пенсионната възраст се оказва най-продуктивна от гледна точка на трудоспособността.

Как след 50 можем да започнем от начало

Тези данни са били публикувани от „Медицинското списание на Нова Англия”. Учените установяват, че на 60 години хората достигат пика на своя емоционален и умствен потенциал, и това продължава до 80 години.

Според данните от изследванията, на които се позовава списанието, най-продуктивната от психологическа гледна точка възраст на човека е от 60 до 70 години, на второ място от 70 до 80 години, на 3-то – от 50 до 60 години.

До 50 години човек просто не успява да достигне своя интелектуален пик. Ето данните, които учени привеждат като доказателство на това:

  • Средна възраст на лауреатите на Нобелова награда – 62 години;
  • Средна възраст на президентите на 100-те най-големи компании в света – 63 години;
  • Пастори на най-големите църкви в САЩ – 71 години;
  • Римските папи – 76 години.

Следователно, ако вие сте на 60,70 или 80 години, смятайте това за златен период на своя живот.

Какво е мнението на експертите

Ресурсите на човешкия организъм са много по-големи, отколкото е прието да се смята. Например, дълголетницата Жана Калман, която влиза в Рекордите на Гинес, тя доживява до 122 години, или на японец, който достига до достолепните 116 години.

Такъв ресурс човешкият организъм наистина има. Сега има много медицински препарати, които успешно въздействат на различните механизми на стареене, но няма нито една доказана технология, която да има показание „забавяне на стареенето”.

Отново се връщаме към това, че здравословният начин на живот е основен принцип на дълголетието. Важно е да разбираме, че старостта на хората може да е различна.

Срещат се хора, които са над 80 години и ходят на курсове по английски език, а други са на легло, и се нуждаят от лична помощ, и постоянно грижи.

Учени от САЩ, Испания и Норвегия провеждат сравнително изследване на скоростта на стареене на жителите на 195 държави, които анализирали данните от 1990 до 2017 г.

Установява се, че световната средностатистическа възраст на стареенето е 65 г. Най-бързо стареят в Папуа Нова Гвинея, която заема 195-то място.

Там започват да стареят още на 45,6 години, в Република Вануату – на 52,2 години. Най-късно от всички старчески болести започват да развиват жителите на Кувейт – 75,3 години, Сингапур и Франция – на 76 години, а също Япония и Швейцария – 76,1 години.

България е на задните места в тази класация, възрастта на стареенето у нас е малко над 60 години. Въпреки това се наблюдава напредък роденото поколение през 30-те и 40-те години, които са между 80 и 90 години, живее по-дълго от своите родители.

На училище на 99 години

Фактът, че след 50 настъпва най-плодотворната възраст, доказва и списъкът на най-възрастните студенти на света.

Дорит Даниел, 99 години

Завършва университет в САЩ, когато е на 99 години, през 2015 г. Да учи я вдъхновяват собствените ѝ внуци, които към онзи момент започват да учат магистратури.

Джузепе Патерно, на 96 години

Завършва през 2020 г. университетът в Палермо специалност „философия” и така осъществява детската си мечта.

Глен Холц, на 93 години

Американецът се връща в училище след 75 години, след като прекъсва по време на Втората световна война.

Кимани Маруг, на 84 години

Кениецът постъпва в първи клас, защото в детството си бил толкова беден, че било невъзможно да ходи на училище. Умира от рак на стомаха, като не успява да завърши, но съвсем за малко.

Възрастта не е оправдание да се откажем от своя мечта. Още повече, че тогава разполагаме с повече време, тъй като децата са пораснали, нямаме грижи покрай тях, и можем да се заемем със себе си.

Пенсионирането или наближаването на пенсионна възраст съвсем не означава, че животът свършва, и вече нищо не ни е позволено, напротив, трябва да използваме потенциала на мозъка.

Важно е обаче да си оставяме време и за почивка, да не бързаме, и да не си поставяме нереалистични цели.