В превод от гръцки език макрофаг означава „голям канибал”, основната функция на тези атакуващи клетки на имунитета е да изядат чуждото.

Макрофагите поглъщат и смилат патогенните микроби, нездравите молекули и дори клетки на организма, когато те се увреждат.

Макрофагите присъстват по цялото тяло, въоръжени и готови при необходимост незабавно да започнат да функционират.

Неотдавна изследователи от Калифорнийския университет установиха как на макрофагите влияе затлъстяването.

Стана ясно, че затлъстяването може да промени функцията на макрофагите в панкреаса, като се възпрепятства правилното функциониране на органа и се способства за развитие на диабет тип 2.

Наднорменото тегло се формира на фона на нерационалното хранене, и формирането на диабет увеличава риска от промяна на концентрациите на кръвна захар – хипергликемия.

Влияние на имунитета върху панкреаса при затлъстяване

Панкреас – как функционира

Панкреасът – това е орган, който е зад стомаха, в лявата горна част на коремната кухина.

Важен за правилното храносмилане и за поддържане на стабилна концентрация на кръвна захар. Специализираните участъци на панкреаса, които са формирани от бета клетки, са отговорни за понижаване на концентрациите на кръвна захар, като синтезират порции инсулин.

Подава сигнали към тъканите на организма, например, мастни клетки, което понижава гликемията – концентрацията на глюкоза в кръвната плазма.

Сигналът на инсулина се уравновесява от друго вещество, което се образува от панкреаса и се нарича глюкагон.

Последният е сигнал за черния дроб, като се стимулира освобождаването на глюкоза в плазмата, което води до повишаване на кръвната захар.

Този акт на балансиране на кръвната захар е важен, тъй като глюкозата е един от основните източници на енергия на организма, затова и нейното усвояване от кръвта способства за нормалната клетъчна функция.

Нарушение на концентрацията на кръвта захар – защо е опасно

Ако количеството кръвна захар превишава стойностите или е твърде ниско, е възможно да възникнат здравословни проблеми – от нарушения на бъбречната функция и увреждане на нервите до сърдечни заболявания и инсулт.

Панкреаса контролира кръвната захар. Поддържане на баланс, когато кръвната захар варира в незначителни, здрави предели, е необходимо за пълноценната функция на тялото и за профилактика на различни заболявания.

Един от факторите, който може да има сериозни неблагоприятни последствия за този процес на регулация на глюкозата, е затлъстяването.

При развитие на затлъстяване и натрупване на излишни мазнини в организма, заради неправилно хранене и недостиг на физическа активност, се създава натоварване за много органи, сред които и панкреаса.

С времето бета клетките престават да образуват достатъчно количество инсулин, дори когато захарта в кръвта е висока. Без промени в хранителния режим или увеличаване на физическата активност, хипергликемията води до развитие на диабет тип 2.

Хранене, наднормено тегло, диабет

По цял свят броят на диабетиците нараства. Това е заболяване, свързано с нарушаване на чувствителността към инсулин и аномалии в регулацията на концентрациите на кръвна захар.

При захарна болест има риск от сериозни усложнения, сред които заболявания на сърцето и увреждания на бъбреците, нарушение на чувствителността на нервите и инсулт.

Основен рискове фактор за развитие на диабет тип 2 е затлъстяването. При хората, които не страдат от затлъстяване, нивата на кръвната захар обикновено са най-ниско ниво при събуждане или преди хранене.

Когато обаче се ядат повече въглехидрати, и липсва пълноценна физическа активност с времето е възможно нивата на кръвна захар да останат твърде високи, дори и след гладуване.

Това предизвиква проблеми в панкреаса, резистентност към инсулин и дисфункция на бета-клетките, които способстват за развитие на диабет тип 2.

Когато нивата на кръвна захар в плазмата са високи, с течение на времето сигналът на инсулина вече не е толкова мощен, защото се използва твърде често.

Тогава клетките не използват или не натрупват захар в отговор на сигналите на инсулина. Това явление е известно като резистентност към инсулина.

В допълнение към този феномен бета клетките на панкреаса започват да функционират неправилно – развива се дисфункция.

Защо имунитетът

В последните години стана ясно, че затлъстяването може да повлияе на имунитета, като може да предизвика възпаление. То може да е краткосрочен отговор, но е възможно да стане хронично.

Установило се, че макрофагите изяждат инсулина, който образува панкреаса и способстват за общо понижаване на нивата му в кръвта, вследствие на което се повишава кръвната захар.