Когато си спомнят сънищата, след като се събудят, много се хора се опитват да ги разберат с помощта на онлайн съновници и всевъзможни народни тълкувания.

Но днес съновиденията са достатъчно добре проучени от науката, която ни уверява, че те нямат никаква връзка с отвъдния свят. Как да разшифроваме тези сигнали, които ни изпраща мозъка по време на сън?

Необходимо ли е сънищата да се тълкуват?

Всички хора са способни да виждат на сън, дори и слепите по рождение сънуват звуци. Сюжетите се формират под действието на множество физически и психически дразнители като здравословното състояние, позите, отдавна отминали или пресни впечатления, температурите на въздуха и дори ароматът в стаята на спящия.

Те могат да бъдат толкова ярки и реалистични, че да влияят на нашето настроение през целия ден. Но нужно ли е да се опитваме да ги тълкуваме?

Психологът К.Холл събирал съновидения на хора повече от 30 години. Към 1985 година той натрупал 50 хиляди истории на хора от различни възрасти, вероизповедания, социален статус, и стигнал до заключението, че всички те са достатъчно предсказуеми и еднообразни:

• Непознатият в съня е обикновено агресор;
• Децата виждат на сън по-често животни, а възрастните – хора;
• В мъжките сънища обикновено фигурират мъже, а в женските – представителите и на двата пола;
• Болшинството от събитията на сън се случват у дома или на работа;
• Пътешествията на сън основно се осъществяват пеша или на автомобил;
• Младите хора по-често сънуват сексуални сцени, отколкото възрастните;
• Зли и жестоки хора ние виждаме по-често в сънищата си, отколкото добри и мили;

Холл е провеждал още много подобни наблюдения, развенчавайки представите за митичната природа на сънищата. Да, съновиденията изглеждат странни и нелогични, но техните сюжети лесно могат да се съпоставят с реални събития и преживявания.

Психоаналитичен подход към тълкуване на сънищата

С търсенето на скрития, за щастие не митичния, смисъл на сънищата активно се занимава психоанализата. Представителите на различните школи подхождат различно към тълкуването.
Зигмунд Фройд пръв предлага за анализа на съновиденията да се използва методът на свободните асоциации. Според него сюжетът на съня не е толкова важен.

Необходимо е да се обръща внимание на малките детайли и да се прави опит да се осмисля всеки от тях. Така човек може да осъзнае скрито желание, скрито зад съновидението. Фройд е смятал, че болшинството от тези цензурирани желания са имали сексуален характер или изразяват потисната агресия.

Защо съновниците са опасни?

Най-често на превратно тълкуване на съновиденията са подложени жените. Когато сънуват лош сън, те си спомнят разказите на бабите, придават му скрит смисъл, и дори могат да сметнат за пророчески.

За да разберат тайното предсказание, търсят из интернет пространството различни съновници, които са смехотворно ирационални – при сънуване на офисна маса могат да предвидят скорошна гибел на домашния любимец, а падащи есенни листа – с хронично заболяване на бъбреците.

Не трябва да се вярва и на съновниците на Фройд – психоаналитиците никога не разглеждат символите извън контекста и реалната личност. Това, което се представя в интернет като съновници е шарлатанство.

Как да реагирате на лошите сънища?

Не се страхувайте от подсъзнанието си. Ако сте видели на сън нападение, то най-често преживявате по повод предстоящо важно събитие или сте преживели конфликт.