Синтетичните чорапогащи способстват за създаването върху кожата на топла и влажна среда, която е благоприятна за размножаване на гъбички и бактерии.

Чорапогащите и дългите чорапи следва да се перат след всяко пране, в противен случай рискувате да прихванете микотична или бактериална инфекция, предупреждават специалисти.

Според английски медии много жени перат своите чорапогащи толкова често, колкото например джинсите и сутиените, тоест след като вече са ги слагали няколко пъти.

Но чорапогащите обикновено се произвеждат от синтетични материали, което създава върху кожата влажна и топла среда, много благоприятна за размножаване на бактерии и гъбички.

Особено в зоните, в които се отделя много пот – в подкожните гънки и на стъпалата. И вероятността от развитие на инфекция или кожно раздразнение се увеличава всеки път, когато си сложите непрани чорапогащи, подчертават експерти.

Повечето жените избягват да перат често чорапогащите, защото се страхуват, че те бързо ще се скъсат. В тази връзка Джейн Олтман, специалист по долно бельо, дава няколко съвета как да се направи така, че чорапогащите да бъдат чисти и да ни служат дълго време:

• Първо, трябва да имаме няколко чорапогащи, това ще намали шансовете, това ще намали шансовете да ви налага да слагате едни и същ чифт отново и отново;

• Второ, внимателно четете инструкцията им за употреба – повечето чорапогащи изискват да бъдат прани ръчно.

Ако е допустимо машинно пране на програма за чувствително пране, то перете чорапогащите в специална плик, това ще позволи предотвратяване образуването на бримки и дупки.

И в никакъв случай не сушете чорапогащите в сушилня, те трябва да изсъхнат естествено, в идеалния случай в хоризонтално положение.

• За чорапогащите е много полезно да престоят известно време във фризер или в камерата на хладилника.

Това не помага за справянето с бактериите, а помага за придаването на здравина на изкуствените влакна, от които е направена тяхната тъкан, и съответно удължаване на срока на тяхната експлоатация.

• Погрижете се за чистотата на своето долно бельо, тъй като хигиената до голяма степен определя и здравословното ни състояние.

Например, ако много рядко перете пижамата си, то е много вероятно да развиете цистит, поради същата причина – създаване на изключително благоприятни условия за развитие на широк спектър от микроорганизми.

В Lechenie.bg неведнъж сме коментирали въпроса, затова че мръсотията в спалното помещение и в леглото може да способства за развитието на различни алергични заболявания, които само допринасят за влошаването на качеството на живота.

Макар и за България да няма да данни, на повечето от нас им е известно, че поради ниският жизнен стандарт у нас, повечето българи рядко сменяме матраците си, които след години експлоатация трупат огромни количества бактерии, микроорганизми и акари, поради благоприятната топла и влажна среда в тях, а това се отразява трайно неблагоприятно върху здравето.

Все пак не трябва да забравяме, че повече от 1/3 от живота си прекарваме в сън и затова трябва да се погрижим както спалното помещение, така и мястото ни за сън, да бъде чисто, тъй като от него до голяма степен зависи как ще се чувстваме на следващия ден, а това с какво настроение и в какво разположение на духа започваме от сутринта до голяма степен зависи това колко сме успешни както в работата, така и в личния живот.