Брадавиците се появяват в резултат на заразяване на кожата с човешкия папилома вирус. Попадайки в клетка, инфекциозният микроорганизъм се размножава, и изменя нейните функции и външния вид. Това води до появата на брадавици.

Защо се появяват?

За да се зарази човек с папилома вирус, последният трябва да попадне върху влажна или увредена кожа.

Поради тази причина най-сега се засягат откритите участъци от кожата, на които може да има порязвания и миниатюрни увреждания, и които влизат в съприкосновение с повърхностите на обществените места.

Често заразяването става в баня/сауна, във фитнес залата, в басейна – там, където на кожата на човека се образува много влага и има голям голям поток от хора – потенциални преносители на вируса.

При тесен физически контакт заразяването с ЧПВ се осъществява доста по-бързо.

Силният имунитет винаги се справя с ЧПВ, поради тази причина не при всички хора се образуват брадавици при контакт с техния причинител.

Брадавиците често се появяват при деца, при жени след раждане, при хора в напреднала възраст, както и при тези, които работят много интензивно и продължително, злоупотребяват с алкохол, често приемат антибиотици.

Лечението на брадавиците трябва да включва и поддържане на общото състояние на организма.

Как не трябва да се постъпва с брадавиците?

Недопустимо е да се чоплят и да се срязват. Тъй като така се разкрива резервоар, в който се намират огромно количество вируси.

След такова „лечение“ брадавиците вирусите се разпространяват към съседните участъци на кожата, или дори на отдалечените, ако брадавицата е на ръката.

Ако използвате химичен разтвор, който ви е назначил лекарят, то тогава не е нужно да насилвате събитията. Изчакайте, докато брадавицата изсъхне и започне да изчезва, след което ще падне сама и то с корена си.

Изгарянето на брадавиците с антисептичен разтвор не дава желания резултат, а подсушената със спирт повърхност може лесно да се травмира.

Народните средства срещу брадавици са също слабо ефективни. Използвайки различни проверени рецепти, рискувате да увредите кожата си, да получите изгаряне, алергия и т.н.

Справянето с брадавиците по този начин едва ли ще се получи, но пък можете да постигнете многократното им увеличаване. Единственото ефективно народно средство срещу брадавици е змийското мляко.

Бъдете внимателни към образуванието, което се опитвате да излекувате. Ако брадавицата не намалява размерите си от лечебните процедури, появява се отново, образува дъщерни образувания, то това може да е безпигметна меланома.

В този случай е необходимо спешно да се обърнете към онколог. Лечението на брадавиците в домашни условия може да се проведе само след лекарска консултация.

Съвременно лечение на брадавици

При многобройни вирусни брадавици, при деца или хора в напреднала възраст, лечението им може да бъде започнато с прием на противовирусни препарати.

Намаляването на количеството и размера на тези образувания може да настъпи едва на този етап. Препаратът трябва да бъде назначен от лекар, който да подбере точната доза.

Криодеструкция – изгаряне на брадавиците с течен азот. Това е най-разпространеният метод за лечение, и се използва дори при деца. Веднага след въвеждането на азота вътре в брадавицата на нейната повърхност се образува възпаление или мехур.

Но скоро това отминава и на мястото и на мястото се появява здрава кожа.

Лазерна коагулация – методът се използва широко, но не се препоръчва за използване от деца. Веднага след когулацията мястото на брадавицата изглежда като изгоряло. След няколко дни срупът изчезва и на мястото на брадавицата се появява здрава кожа.