Афтите са малки язвички в устната кухина, появяващи се вследствие на замърсяване, лоша хигиена, слаба имунна система, лошо качество паста за зъби и стрес.

Възможни са и други причини, но това са най-често срещаните. Афтите често хващат гной, поради възникнала инфекция и болят изключително много за размерите си.

Най-често срещани са при децата, но никой не е застрахован. Те не са заразни и не се предават от човек на човек чрез слюнка или по друг път.

Наранената лигавица може да предизвика образуването на гнойните ранички и вследствие на по-твърди храни или прехапване, замърсило се впоследствие.

Появата на афта може да изкара всеки човек от равновесие. Тя пречи на нормалното хранене, причинява един постоянен дискомфорт в устната ни кухина, кара ни да внимаваме дори как говорим и се стараем да не докосваме по никакъв начин нараненото място.

Изключително неприятна, тя може да остане с нас от 4 до 14 дни. Но често щом една тъкмо изчезне и сме готови да си отдъхнем щастливо и да се насладим на здравето си, което сме осъзнали колко важно е през последната седмица се появява друга – нов гостенин.

А понякога се случва и две наведнъж. Когато това стане прекалено често обаче, или в прекалено големи количества е добре да му обърнем внимание.

В такъв случай консултацията с професионалист е силно препоръчителна, тъй като редовното им повяване може да сигнализира за по-сериозно заболяване, за което сигурно и не подозираме и не бива да го пренебрегваме по никакъв повод.

Разбира се, афтата не би била единствения симптом при подобни състояния, но единственият начин да сме сигурни е да посетим специалист и да се уверим сами, защото е всеизвестно, че хората сме склонни да не обръщаме нужното внимание и да не полагаме необхидимите грижи за здравето си преди да стане прекалено късно.

Афтата може да се третира по много и различни начини. Съществуват много краткотрайни методи, които да притъпят болката поне за известно време.

Най-широко разпространеният и ефективен начин е джабуркането с някакъв вид твърд алкохол, тъй като абсолютно чистият спирт би причинил прекалено голяма болка.

Този „бабин“ метод води до изтръпване на мястото и следователно притъпена болка, но лошото е краткото му времетраене. Ефектът може да продължи до 15-20 минути, в зависимост от големината на язвичката, преди отново да се появи чувството на дискомфорт в устната кухина.

За друг по-бърз ефект може да направите различни смеси с катеху на паста и да я намажете върху наранената лигавица. Най-добри комбинации стават с лимонова киселина или просто вода. Сместа се нанася няколко пъти на ден за оптимални резултати.

Содата за хляб, приложена върху болезнената област действа по подобен на алкохола начин, но отново предизвиква силна болка и парене в началото на нанасянето.

Витамин В12 също би спомогнал за по-бързо възстановяване, приет чрез устната кухина. От голяма полза са и таблетките кортекостероиди – хормони, произвеждани от надбъбречните жлези в човешкия организъм. Техният основен ефект е да прекъснат възпаляването и да облекчат болката.

За да предотвратите честата поява на афти е добре да внесете някои промени в начина си на живот. На първо място, започнете да приемате храни, богати на витамин С и белтъчини.

Те ще ви осигурят доста по-добра имунна система и ще спомогнат за изграждането на клетките. Ако сте пушач, откажете или поне намалете цигарите, тъй като те са честа причина за евентуално замърсяване и възникване на инфекция.

Избягвайте газираните напитки, много твърдите и лютиви храни.

Погрижете се за качеството си на четка и паста за зъби – уверете се, че четката ви е с по-меки косми, а пастата ви не съдържа натриев лаурил сулфат – една от най-известните съставки на много пасти за зъби.

И може би най-важното: не пренебрегвайте хигиената. Тя е от изключителна важност не само за липсата на неприятните афти, ами и за цялостното Ви добро здравословно състояние!