Още с идването на есента, хората започваме да се настройваме и да мислим върху наближаващите зимни празници. Декември абсолютно може да бъде определен за месецът на забавленията, купоните и почивката.

Свързващ се автоматично с началото на ваканцията за учениците и излизането в отпуска за работещите, той може да спечели награда за най-дългоочакван месец от годината.

Все пак в него намират място най-големите религиозни и светски празници – Бъдни вечер, Коледа, Нова година и т.н. Всички те, макар и с известни изключения, се свързват с прекарване на повече време със семейството и разбира се – приготовленията.

Но какъв е ефекта от всичко това върху тялото и психиката ни? Как ни се отразява цялата тази рязка смяна на ежедневието, обстоятелствата и атмосферата?

Могат ли празниците от дългоочаквани дни на забавление и купони да се превърнат в по-изтощително и изморително време от самото ни всекидневие?

Отговорът е да. И всъщност, най-често именно това се случва. Почивката вкъщи просто става по-натоварваща и от работата в професионалната сфера. Най-вече, защото всъщност не я използваме по предназначение.

Да се замислим. Колко от нас всъщност наистина си почиват по време на отпуската си, а не са заети с домашни задължения, изморителни приготовления и тичане по магазините в търсене на по-високи промоции?

Колко от нас не са в края на деня капнали от умора вследствие цялостното почистване на къщата и изхвърляне на всички ненужни неща за празниците?

Щом тези дни приближат, се започва – отърваване от старите спомени, напъхването им в кашони, до чувалите за боклук, чакащи да бъдат изхвърлени на сутринта.

Завиране под леглото с прахосмукачката, изнамирането на какви ли не неща, уж „загубени“ преди много, много време.

Дълги часове, прекарани в кухнята – точейки корите за баница, печене на пуйки, завиване на късметчета, рязането на всякакви зеленчуци, готвенето като цяло.

Стоенето прав пред мивката също не е за подценяване, а висенето по огромните опашки по супермаркетите и носенето на тежките торби по градския транспорт често може да бъде истинско предизвикателство за нежния пол.

Прекарали деня в работа, не е рядко срещано или неочаквано да заспим на канапето пред телевизора, капнали от умора, с неизмити зъби или без завивка.

На следващия ден се събуждаме в отвратителен вид и отново поемаме към домашните задължения.

Освен цялата работа по приготовленията, която оказва изключително неблагоприятен ефект и върху физическото ни, и върху психическото ни здраве, често срещано е да се сблъскаме с един от най-нашумелите проблеми, възникващи през зимата – а именнно напълняването.

Отпуската, сама по себе си, е отлично време да се вземем в ръце, да се погрижим за себе си, да направим онази диета, която така нямахме възможност да приложим досега в офиса или да излезем на онзи сутрешен крос, за който така нямахме време сутринта преди работа.

Въпреки това, изключително малко хора поемат по този път.

Повечето, залисани в динамичното си ежедневие, към което рязко преминават не правят абсолютно нищо, що се отнася до промяна на хранителните им навици или тренировъчния им режим.

И щом цялото това готвене, на което наблегнахме преди малко даде плодовете си – вкусната, домашно приготвена храна ние, изморени, сядаме на масата, събираме се със семейството си и след като цял ден вероятно не сме имали време да сложим и залък в устата си се натъпкваме с какви ли не мазни и висококалорични вредни глупости.

Все пак не всеки ден е празник, нали?

Всъщност много малко от нас наистина успяват да усетят така желаното празнично настроение и да се насладят на свободното си време подобаващо.

Повечето, вечер вече са загубили настроение след тежката работа през целия ден, което е абсолютно разбираемо. Но трябва ли да си го причиняваме?

Не е ли по-удачно да си вземем нещо готово от магазина и да отделим време да се погрижим за себе си и семейството си? Не се ли изразява в това лицето на празниците?

Не в безкрайната работа по приготовленията, а във важността на отношенията между хората. Нека тази година си зададем тези въпроси, за да определим как точно искаме да прекараме почивката си и какво ще бъде променено спрямо минали години?