Натоварването върху тазобедрената става по време на бременност е огромно. Това е свързано с факта, че основната опора при движение се понася именно от тези стави.

Приблизително 15% от жените изпитват болки в тазобедрените стави по време на бременност.

Болката може да бъде с различен характер. И е признак на това, че натоварването върху ставите е станало прекалено голямо и е необходимо да се вземат мерки.

Какви са причините за болките?

Обикновено болезнените усещания в ставите по време на бременност се дължат на няколко фактора:

  • Недоимък на калций в организма – за пълноценното развитие на скелета на детето е необходим калций, който се абсорбира от организма на майката. Особено интензивно скелетът се формира през 7-ма 8-ма седмица на бременността.
  • Недостатъкът на калций и други микроелементи може да бъде един от факторите, които предизвикват болки в тазобедрените стави. И бременните е необходимо да знаят, че и дефицитът, и излишъкът на калций и на други микроелементи в организма също са опасни за плода.
  • Хормонални изменения в организма – под влияние на хормоните се отпускат сухожилията на ставите. Това е необходимо, за да може детето да премине по родителните пътища. Но от друга страна отпускането на сухожилията повишава опасността от травмирането.
  • Повишаването на натоварването върху тазобедрената става, поради растежа на матката. Особено голямо става то, ако жената е с многоплодна бременност.
  • Увеличаването на натоварването върху краката също може да предизвика болка, при продължително движение или изкачване на стълби. На жената просто ѝ е необходим отдих.
  • Миналите травми на костите или ставите напомнят за себе си с болезнени усещания.

Видове болки

В зависимост от причините за болезнените усещания по време на бременност е възможно да боли при различен начин:

  • Тъпа или механична болка, която възниква при натоварване, преминава след продължителна почивка;
  • Стартова болка, която възниква сутрин преди началото на обичайните движения, постепенно стихва след продължителна активност;
  • Слаба нощна болка, която все пак нарушава съня на жената;

Профилактика на болките

Ако възникват през нощта, то бременната може да подложи възглавница между коленете, което способства за облекчаване на натоварването.

Сериозни болезнени усещания могат да се появяват, ако преди началото на бременността жената е имала някакви травми. Старите травми и увреждания се нуждаят от обследване преди планиране на зачеването.

Необходимо е консултация в лекар в такъв случай. Дори ако болката не е свързана със стари травми, то консултация с лекар все пак е необходима.

Попълването на запасите от витамини и микроелементи в организма може да се постигне с помощта на правилно, балансирано хранене.

Също по лекарска препоръка могат да се приемат и витамини под формата на таблетки. Но в този случай съществува вероятност да се стигне до предозиране, затова е най-добре всички необходими вещества да постъпват от храната.

Повишеното натоварване върху ставите може да се намали с помощта на носенето на бандаж – разтоварва тазобедрените стави, равномерно разпределяйки натоварването върху целия скелет.

Носенето на такъв бандаж е най-добре да започне от 6-ти месец на бременността.

Дрехите и обувките на бременните трябва да бъдат удобни. Обувката не трябва да създава допълнително натоварване, поради тази причина носенето на високи токове е абсолютно недопустимо.

Вдигането на тежести и твърде дългите разходки не са препоръчителни за бременни.