Въздържанието от секс не е кой знае колко вредно за организма. Но често причина последствие от това стават проблеми в отношенията и негативните предразсъдъци. Тогава сексуалният глад може да се превърне в депресия и недоволство от себе си.

Сексът – това не е само черешката на тортата. Повечето от нас не се съгласяват доброволно да се откажат от него. Сексът прави нашият живот по-приятен и здрав – по много причини.

Но може ли да се каже, че въздържанието от секс, поради каквато и да е причина е нездраво?

Не съвсем, смятат експертите. Или поне физиологично. Добра новина е, че няма да умрете от въздържание – и по-скоро това няма да има негативни последствия като рак или сърдечно-съдови заболявания. За разлика от храната, сексът не е толкова необходима част от нашия живот.

Дългото въздържание обаче не е добре за психиката – когато искате секс, но не можете или не решавате да го правите. Тежестта на потиснатото желание заедно със сексуалното напрежение може да създаде порочен кръг.

Изследванията на тема – на каква възраст хората почват да правят секс, показват, че тези, които са се лишили късно от девственост – след 20-тата и дори след 30-тата година са доста тревожни.

Нашата култура придава голямо значение на способността за привличане на партньори. Ако не намирате потвърждения на това колко сте желани и привлекателни, това може да се отрази на сексуалния ви живот, това може да се отрази на сексуалната ви самооценка.

За мъжете е особено важно – колкото повече се въздържат от секс, толкова повече нараства тяхната неувереност и стеснителност.

Към неблагоприятните последствия на дългото въздържание се отнасят сексуалната удовлетвореност и пропадане на желанието.

Ако се въздържате от секс, поради нерешени проблеми в отношенията, вашата близост с партньора може да изчезне, а вашите чувства да се лишат от интимност и нежност.

Въздържанието може да повлияе на това как човек може реагира на сексуалните стимули. Мозъкът е най-мощният сексуален орган, именно той храни всички наши усещания – както позитивни, така и негативни, твърдят психолози.

Предубежденията в обществото и семейството, които карат мъжете и жените да потискат сексуалните си желания, могат негативно да се отразят на развитието на сексуалната идентичност, да създадат у човек продължително отвращение от секса.

В края на краищата, всичко зависи от това какво е послужило за причина на вашето решение да се въздържате от секс. Доброволният отказ от секс помага за кратко време на жените по-добре да опознаят своите тела.

Това е особено важно за жените, които никога не са изпитвали оргазъм по време на интимна близост с мъж. Когато тези жени се научат да си доставят сами удоволствие с помощта на мастурбация, без притискане и повишени очаквания те започват по-добре да разбират своите собствени желания и усещания.

Сексът в двойката не е важно само сам по себе си. Той създава чувство за емоционална близост и привързаност. Поради тази причина, ако сте охладнели към секса, е добре да се опитате да си отговорите на въпроса защо се е случило така.

Добра идея е да обсъдите това с партньора, и ако е необходимо да се посъветвате със специалист.
Макар че повечето мъже се отнасят със скептицизъм към подобни консултации.