Пърженото е вредно и това го знаем всички. Американската асоциация на лекарите-кардиолози настоятелно препоръчва да изхвърлим всички тигани.

Според техните изявления това е добра инвестиция в здравето.

Защо е толкова вредно да се консумират пържени храни? Трудно се минава без пържена храна – сутрешният омлет, пържените картофи, сочната пържола и пържената риба – вкусотии, от които е трудно човек да се откаже.

За съжаление, вкусовите рецептори са устроени така, че им харесва най-вредното, и печеното тук не е изключение. Но прекаляването с печена храна неизменно води до сериозни здравословни проблеми.

1. Изобилие от мазнини

Обикновено приготвяме пърженото с евтино слънчогледово олио. Това растително масло, за разлика от студено пресованият зехтин, не е изобщо полезно, а пък вредите от него са много.

Първо слънчогледовото олио добавя много калории към храната. Така че, ако калоричността на 100 грама сурови картофи е около 70 килокалории, то в 100 грама пържени картофи се съдържат 250 килокалории.

Така съществено увеличавате калоричността на месото, рибата, зеленчуците, които се пържат.

Важно!

Много е вероятно пържената храна да предизвиква анален сърбеж. Но това е само провокиращ фактор, и е необходимо да се установят истинските причини за този проблем.

2. Липса на витамини

Освен изобилието от мазнини, пържената храна има още един недостатък – на практика е лишена от витамини. При термична обработка на висока температура се разрушават витамините А, С и Е, които са основни антиоксиданти.

Следва да се отбележи, че при варене или печене тези витамини също се разрушават, но не толкова интензивно, както при печене.

Така печената храна загубва своята биологична стойност. Вие просто употребявате вкусна храна, но лишавате организма си от полезни вещества.

3. Натоварване за сърцето

Множество случаи сърдечно-съдови заболявания биха могли да бъдат избегнати, ако бяхме се отказали от пържената храна.

При прекомерна употреба на пържена храна съществено се повишава нивото на липидите и на холестерола в кръвта, което води до развитие на сърдечно-съдови заболявания.

4. Опасни канцерогени

Това са вещества, способстващи за развитието на ракови заболявания. Съгласно медицинските наблюдения, по-често от останалите от различни видове рак страдат китайските готвачи, специализиращи в пърженето.

Те по няколко часа дневно вдишват канцерогени, изпаряващи се при пърженето на различните ястия, което увеличава вероятността от развитие на злокачествени тумори.

При пърженето на храните, съдържащи въглехидрати, например картофи, се образуват акриламиди, притежаващи канцерогенни свойства, а също и нарушаващи работата на нервната система.

5. Какъв е изходът?

Най-правилният, и в същото време радикален способ – е да спрем консумацията на пържени храни, а тиганът да използваме само за празници.

Заменете пържените ястия с печени, варени или запечени на фурна. Те са не по-малко вкусни, но в същото време и полезни. В тях се съхраняват полезни вещества, които се разрушават при пържене.

Следва да се отбележи, че прекратяването на консумацията на пържена храна е дело на навика. Първите 2-3 седмици ще ви бъде адски трудно, но след това ще отвикнете от пърженото, и здравословната храна отново ще ви се стори много вкусна.

И все пак, ако си позволявате по веднъж седмично да хапвате нещо пържено, това няма да ви създаде проблеми със здравето в дългосрочен план. Но най-важното е да не е редовно, и да не се прекалява.