Според изчисленията на учените човек киха през своя живот средно по 20 хиляди пъти. Това е толкова разпространено явление, че с него са свързани множество поговорки. Освен това кихането може да разкаже много – за здравословното ви състояние, макар и невинаги да е симптом на заболяване, за заобикалящата ви обстановка и накрая, колкото и странно да изглежда, за характерните черти на вашата личност.

Този рефлекс възниква, когато са раздразнени лигавиците на носа.

Това може да се случва преди всичко и във връзка с различни респираторни заболявания и вирусни инфекции, засягащи дихателните органи – ОРЗ, грип, ринит…

Често причина за честото кихане е алергична реакция на различни вещества. Кихането може да се предизвика също от вдишване на дим или на силни парфюмиращи аромати.

Установено е, че много хора кихат при резки промени на температурите – например, когато излизат от топло помещение – навън – на студено, а също и при попадане на силна светлина в очите, например слънчева.

Обяснение за това науката все още не е намерила. Впрочем Аристотел е предполагал, че причина за това е топлината, която произхожда от източника на светлината.

Кихайки, ние автоматично затваряме очи. Така сработва защитната система – скоростта на издишания въздух при кихане може да достигне 50-100 метра в секунда, а налягането му до 100 милиметра в секунда. Ако не затваряме очи, то е възможно да „избием“ очните ябълки от очите.

Затова нашият мозък контролира този процес. Спазмът при кихане едновременно засяга и очните мускули и тези на носоглътката, затова нашите клепачи рефлекторно се затварят.

С кихането са свързани множество суеверия и предсказания. В различните култури, включително и у нас, е прието на кихащия човек да се пожелава здраве. Впрочем, това не е задължително, тъй като кихането действително може да свидетелства за проблеми със здравето.

Според това суеверие, ако човек кихне след казани от него някакви думи, то това означава, че говори истината. В Източната Англия съществува поверие, че ако рано сутрин кихне човек, то до края на седмицата може да очаква изненадващ подарък.

Също така кихането може да ни наведе на мисълта за наличие на особености на характера на хората, твърди американски професор по психология. Учените разделят всички хора на 4 кихащи типа.

Ентусиастите кихат силно, от душа. Такива хора обикновено притежават харизма и са способни да оказват влияние на другите. Те имат много идеи, способни са да заразяват околните, открити са за общуване и обикновено са добри слушатели.

Педантите – стараят се да кихате по-тихо и обикновено си запушват носа и затварят уста. За тях е са много важни отношенията с околните, те всячески се стараят да избягват конфликтите. Тези хора са най-често спокойни, търпеливи, склонни са да се съобразяват с чуждите интереси. Умеят да слушат и към тях винаги можеш да се обърнеш за помощ.

Мислителите превръщат акта на кихането в истинско действие. Те кихат с чувство, с финес. За такива случаи те винаги имат на разположение красива носна кърпичка.

Те са благоразумни по природа, склонни са да обмислят своите думи и постъпки, по всеки повод се придържат към собственото си мнение. Обичат „умните“ книги и самотата.

Единаците кихат бързо и звучно, на тях ни най-малко ги интересува как това ще се възприеме от околните.