Прословутата криза е проблем, познат на всички творчески личности. С часове те стоят над празния лист хартия или пък пред отворен текстов файл на компютъра и нищо не може да ги накара да напишат нещо разумно.

Най-лошото е, че разходваме това време напразно, тъй като има бърз начин как да изведем мозъка си от дупката, в която се намира.

Творчеството е нещо като вълшебство. Във всеки нас има частица от него, но самият процес на създаване на нещо ново е забулен в тайна.

Учените, психолозите и творческите личности са на едно мнение за едно нещо – за появата на блестяща идея е необходимо да се заредите с информация и да оставите на съзнанието да я обработи.

Решението на проблема ще дойде от само себе си и то изключително неочаквано, например, когато си вземате душ или миете пода.

Не е възможно принудително да изключите режима на неистовата креативност, но често излизането от творческата задънена улица е смяната на заниманието. Именно дейността, неизискваща обмисляне, помага на мислите да полетят.

За преодоляването на творческата криза помага най-скучните занимания, затова не трябва да подценявате силата на различните видове домакинска работа.

Учените от Калифорнийския университет Kimberly Elsbach и Andrew Hargadon провели изследване, от което като заключение представили концепцията за „безсмислената“ работа като неразделна част от творческия процес.

Те предположили, че за разбуждането на спящата креативност е възможно с помощта на редуването на занятията – търсенето на вдъхновение се сменя с почистване, медитация или подреждане на работното бюро.

Но обновяването на лентата с новините във Фейсбук и гледането на снимки в Инстаграм не се отнася към тези видове дейности. Още едно предимство на почистването – често безпорядъкът разсейва или кара човек да се чувства некомфортно.

Но защо миенето на подовете или почистването на банята работи по-добре, отколкото обичайното взиране в лист хартия или в монитора в очакване идването на благодатта? Всичко се дължи на спецификата на неврологичните процеси.

Накратко казано – когато чистите прахосмукачката или бършете прах, частта от мозъка, отговаряща за мускулната памет, изобщо не задейства участъкът, отговарящ за творческото мислене.

Последният в това време може да се занимава със свои работи, планирайки внезапен взрив на креативността. Когато физическата работа разсейва мозъка, този режим на автопилот в пъти увеличава мисловната активност.

Не се притеснявайте предварително, съвсем не е задължително да миете подове или да стоите дълго време наведени под души, опитвайки се да го изчистите. Поразходете се с кучето, полейте цветята или пък си пък се гримирайте, сложете си червило, оцветявайте – просто откъснете мозъка от текущите проблеми.

Освен това почистването на дома от време на време или поне веднъж седмично ще се отрази и благоприятно за здравето ви, особено, ако ви се налага да прекарвате в него една голяма част от деня си.

Наскоро американски учени установиха, че в домашния прах се съдържат над 100 вида бактерии, разбира се, те са условно патогенни, но повечето от тях ние вдишваме и това е причината много често хората в градовете да страдат от хронична хрема.

Обикновено те са развили алергия към домашния прах, в резултат на недостатъчно редовното почистване на жилището. Затова редовното почистване е от голямо значение за запазване на добро здравословно състояние.