Сухата кожа е много чувствителна към въздействието на външните и вътрешните фактори.

Как да помогнете на сухата си и раздразнена кожа?

Проблемът със сухотата на кожата

Сухата кожа е една от най-разпространените типове кожа. Тя се проявява с избледняване, усещане за стягане, лющене. Още една неприятна нейна особеност е предразположеността ѝ към раздразнение. Такава кожа е много чувствителна към дразнители и реагира на тях с почервеняване, обриви, усещане за сърбеж и силно лющене.

Повишената чувствителност е свързана с изтъняването на защитния слой на кожата – хидролипидната ѝ мантия. Тя поддържа имунитета и нормалното състояние на микрофлората на кожата, предпазва я от инфекции и от патогенни микроорганизми, предотвратява нейното обезводняване.

Ако поради някаква причина целостта на защитния кожен слой е нарушена, кожата избледнява, загубва влажността си, става раздразнена. За да помогнете на сухата си и раздразнена кожа, следва да установите защо тя е станала прекалено чувствителна.

Причини за сухата и раздразнена кожа

Функцията на мастните жлези, които осигуряват защитата на кожата срещу загуба на влажност, зависят от индивидуалните особености, възрастови изменения и от външни фактори.

Сухата кожа става особено чувствителна през студеното време от годината. Ветровитото време, температурите под нулата, ниската влажност и сухия въздух в жилищните помещения водят изтъняване на защитния кожен слой. Неправилната грижа и неподходящата козметика само задълбочават проблема.

Битовата химия за миене на съдове и пране на дрехи, продължителното триене на твърдите части на дрехите или контактът на грубите тъкани с кожата, могат да я направят раздразнителна в областта на ръцете – най-често или в други зони на тялото.

Раздразнението на кожата на ръцете нерядко е „страничен“ ефект от практикуването на определена професия, когато на човек му се налага да влиза в контакт с различни вещества и материали.

Но освен външни фактори има и вътрешни. Това са понижаване на общия имунитет на организма, алергия, стрес, неправилно хранене, заболявания на стомашно-чревния тракт, хормонален дисбаланс.

Възпалителните процеси могат да бъдат и следствие от продължителен прием на медикаменти, например антибиотици.

При обриви и други реакции на кожата и лигавиците след приема на антибиотици може да мисли или за алергична реакция, или за интоксикация на черния дроб в резултат на действието на антибиотиците.

Овлажняване, подхранване и възстановяване

Как да помогнете на сухата си и раздразнената си кожа? На първо място, премахнете раздразващите фактори или понижете тяхното влияние.

Обърнете внимание на своята козметика, средствата за грижа за кожата и на козметичните процедури, на които се подлагате. Не предизвикват ли те алергични реакции? Подходящи ли са на вашия тип кожа?

Преустановете използването на обикновен сапун за миене и например лосиони, съдържащи спирт. Всички тези продукти затрудняват  още повече функцията на мастните жлези.

На сухата и раздразнена кожа задължително ѝ е необходимо почистване. Но козметичните средства, които се използват трябва да бъдат хипоалергенни.

Достатъчното овлажняване – задължително условие за правилна грижа за суха и чувствителна кожа

Овлажняващите средства е необходимо да се използват веднага след къпане и миене, така влажността на кожата ще се запазваа. Защитният крем за лице и ръце нанасяйте не по-късно от час преди да излезете на улицата, особено ако времето навън е студено.

За възстановяване на естествената защита на кожата са необходими питателни и и съдържащи витамини кремове, подхранващи и тонизиращи маски – те могат да се приготвят и в домашни условия.