Понякога денят не потръгва от сутринта и ни се струва, че целият свят се е опълчил срещу нас. Как постъпват психотерапевтите, кога всичко им се изплъзва от ръцете? Да разкрием тайните на тези, които знаят как да постигнат душевно равновесие.

Психолози и психотерапевти владеят цял арсенал от примери за борба със стреса. Въпреки това обаче, при всеки един от нас също има неуспешни и трудни дни.

Всички ние сме хора, и разбира се, ни се налага да преживяваме трудни периоди. Разликата е само в това, че професионалният опит и знания помагат за успешна борба със стреса.

Как психолозите се справят с емоционалното напрежение

1.Взимат си душ за презареждане

В трудни дни на човек не му се прави нищо, но ако лежим на дивана, завити с одеяло, то няма да стане по-добре. За презареждане, е по-добре да си вземем душ, който да ни върне към живота, и да ни даде енергия за ежедневните задачи.

2.Споделяне с близките

Когато не се чувстваме добре, то по-добре да споделим тъжните мисли с приятел или с половинката. След разговора веднага ни става по-лесно.

3.Не влизайте в социалните мрежи

Последното, което ни трябва при тежък ден, е да влезем в социалните мрежи, за да получим поток от негативни емоции. Затова не е препоръчително да четем и да гледаме новини, и да не влизаме в социалните мрежи.

4.Повече грижи за себе си

Без чувство за вина е добре да се занимаваме само със себе си. Да отидем на фитнес, да гледаме филм, да поразходим с приятелка или просто да не правим нищо.

На всички ни е важно от време на време да презареждаме, в противен случай енергията няма да ни стигне.

5.Да излезем навън

Дори кратка разходка може да ни повдигне настроението. Движението и слънчевата светлина творят чудеса. Смяната на обстановката сама по себе си ни помага да се измъкнем от потока негативни мисли.

6.Да не си позволяваме да правим от мухата слон

Има дни, в които всеки, дори и незначителен проблем, изглежда непреодолим. Тогава е добре да се постараем да не правим от мухата слон. Още от сутринта не ни е провървяло, това не означава, че целият ден ще е лош.

Денят не е бил добър, това не означава, че цял живот няма да ни върви. Добре е, не просто да повтаряме тези твърдения, а да намерим начин да зарадваме себе си.

7.Разходка на кучето

Домашните любимци ни влияят благотворно, да, и самата разходка ни дава сили. И така не само вършим нещо полезно, но и за кратко се откъсваме от работата, превключваме към режим – за себе си.

8.Преглеждане на стари съобщения, които ни карат да се усмихваме

Повечето от нас имат на телефона снимки, които ни карат да се усмихваме. В трудни моменти е добре да ги преглеждаме отново, за да си припомним колко хубаво ни е било.

Когато получаваме писма, които ни карат да се радваме и да се гордеем, е добре да си ги записваме, и да ги разглеждаме, когато ни е тъжно.

9.Медитация и молитви

Всяка сутрин, а понякога и вечер психолозите съветват да се занимаваме с медитация и молитви. Това може би да се дължи на факта, че тези специалисти постоянно се сблъскват с хорската тъга и с душевната болка, и след работния ден всичко това, което са им споделили, не остава без следа.

Затова е много важно да намират подходящ начин за емоционално разтоварване.

Начините, които използват психолози и психотерапевти, са прости и ефективни. Ние също можем да се възползваме от техните съвети, да прекараме 2 часа навън с кучето, да поразходим с приятелка, да постоим във ваната. Да подберем това, което ни поддържа в трудни моменти и ни позволява да върнем радостта и увереността си.

Най-ефективни ще са съветите на психолозите за лекари и медицински специалисти, които постоянно се сблъскват с човешката болка и тъга.