Учени от японския Университет Фукуоки разказват, че популярните маски за лице, които се използват за защита от коронавирус, изобщо не предпазват от предаване на инфекцията по въздушно-капков път.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Физика на флуидите. Учените моделирали ситуация, при която човек с щит киха болен без маска, и анализирали движенията на въздушните потоци.

При кихане се образува аерозол от слюнка и вирусни частици, и се движи не линейно, а под формата на вихър.

Моделирането показва, че вирусните частици са успели да преодолеят метър разстояние за по-малко от секунда и попадали над горния и на долния край на шлема.

Изследователите смятат, че щитовете могат да станат ефективни, но за тази цел трябва да се промени тяхната форма. Това, което се предлага сега, не предпазва добре.

Какво още не помага за защита от COVID-19

Бейджи блокери

Появяват се в Япония, но много бързо се разпространяват из целия свят. Още преди пандемията често ги купуват родителите, които са загрижени от честото разболяване на децата в детските градини.

COVID-19 осигурява ново нарастване на популярността на стоката – бейджи започват да носят спортисти, политици и други обществени личности. Това обаче не им помага и те в крайна сметка се оказват положителни за коронавирус.

Производителите твърдят, че блокерите предпазват от повечето известни вируси, бактерии и гъбички, благодарение на съдържащия се в тях хлорен диоксид.

Това съединение разлага и окислява зародишите на белтъка, източници на неприятна миризма, който е написан в инструкциите за употреба към бейджи блокерите.

Хлорният диоксид се предполага, че дезинфекцира пространството на разстояние до метър от човека, който носи блокера.

Сред експертите бейджи блокерите предизвикаха съмнения, те подчертават, че за да се докаже тяхната ефективност, е необходимо провеждане на фундаментални изследвания, като е необходимо участие на различни учени, сред които и биолози.

Производителите на бейджи блокерите като доказателство за тяхната ефективност против грип и аденовирус се позовават на независими изследвания. Влиянието на блокера върху вирусите е изследвано в затворен съд, а не на чист въздух.

Изследвания за влиянието на бейджи блокерите на коронавируса, циркулиращ в Русия, засега няма все още.

Хлорният диоксид в количества, които могат да повлияят на вируса, са смъртоносни за човека. В описанието на това съединение на уеб страницата на Националната библиотека по медицина на САЩ е посочено, че при вдишване е токсичен.

Веществото може да предизвика раздразнение на лигавицата и кашлица. Всъщност не може да се знае колко вреден за нас ще бъде един или друг препарат или компонент на средство, който влиза в неговия състав. Затова е препоръчително да се проучи по-добре това устройство.

Да, обеззаразяването на въздуха около нас, е интересна идея, но каква вреда можем да получим от това, това е неясно.

Според някои експерти безопасна алтернатива на бейджи блокерите са скилидки чесън, които могат да бъдат разположени в помещението.

Еднослойни маски от плат

Основният проблем на маските от плат е, че те не са медицинско изделие, затова и не са добре проучени. Никой не е провеждал сериозни изпитвания, докато ефективността на медицинските е в достатъчна степен доказана.

Освен това маските от плат се правят от различни материали – по различните онлайн аптеки могат да се открият и сравнително евтини, които да са памучни, и неопренови, и дори от коприна, които са по 20-30 лв. Всички те могат да са напълно различни по ефективност.

СЗО препоръчва при направа на маски от плат да се предвиждат по минимум 3 слоя – вътрешният трябва добре да поема влага, външният да е плътен и да пропуска, колкото се може по-малко капки, средният – да прави или първото, или второто.

Също така от маска от няколко слоя може ефективно да се филтрират маски от различен калибър.

Европейските и американски медицински асоциации препоръчват използване на минимум два слоя. Те са на мнение, че маските с един слой помагат да избегнем глоба, но не и да ни предпазят от инфекцията.

Това се отнася и за маските салфетки, които се продават по касите на магазините. Един тънък слой за защита от вируси не е достатъчен.

Миене на покупки и пощенски пратки

В самото начало на пандемията сред препоръките за профилактика на коронавируса присъствала и следната – обработване на покупки от магазините със сапунен разтвор или със спирт.

През есента FDA - Американското Управление по контрол на хранителните продукти и лекарствата, обяви, че по света не е регистриран нито един случай на заразяване с инфекцията след контакт с опаковка от магазина.

Затова и най-усърдните в профилактиката на вируса, могат да отдъхнат – шансът да се хване вирусът чрез опаковки е нищожно малък.

Това се отнася и за пощенски отравяния – за целия период на пандемията случаите на миграция на вируса по пощата не е установен.

Задържане на дишането, ако до нас кихне някой

Мярката изглежда на пръв поглед логична и ефективна, но и неработеща. Човек отделя вирусни частици не само при кихане, но и при дишане.

Затова ако до преди това сте в близост до болен, контактът с инфекцията вече се е случил.

Освен това след кихане частиците от инфекцията се отлагат във въздуха много по-бавно, отколкото би ни се искало, затова толкова продължително задържане на дъха при неподготвен човек, едва ли би било възможно.

Лекарство срещу малария

През май тази година американският президент заяви, че за профилактика на коронавирус приема лекарство срещу малария – хидроксихлорохин. У нас още от април бе издадено разрешение за използване на препарата, но само частично, за да се доставя в болничните аптеки.

През юли обаче СЗО официално обяви, че препаратът не подходящ нито за профилактика, нито за лечение на COVID-19, но скоро изявлението бе оттеглено.

Оказва се, че то се уповава на оказало се некачествено изследване, публикувано в списание Lancet.

През септември в крайна сметка бе публикувано изследване с участници 125 доброволци, което потвърди неефективността на хидроксихлорохина за профилактика на коронавируса.

Засега изследванията на препарата продължават по цял свят, но към момента доминира мнението, че не е ефективен.