Всички знаем, че пушенето вреди на здравето, но че разваля и очите, с това е наясно само 1 от 50 души. Затова по повод Деня на офталмолога, отбелязан на 11 ноември, ще опитаме да разясним този въпрос.

Защо пушачите рискуват да си развалят очите

Компоненти на цигарения дим

Никотинът е алкалоид, съдържащ се не само в листата на тютюна, но в други растения от семейство Картофови.

Растенията използват никотин за борба с вредителите, който въздейства на ацетилхолиновите рецептори и блокира предаването на нервни импулси. Това води до парализа и гибел на насекомото.

Интересно е, че ако се постави пиявица на заклет пушач, то съвсем скоро тя ще започне да се гърчи.

След това червеят се отлепя и загива. Но на бозайниците никотинът действа по различен начин.

При вдишване на цигарен дим неговите компоненти заедно с кръвта проникват в главния мозък. Там влизат във взаимодействие с ацетилхолиновите рецептори.

Това взаимодействие води до освобождаване на невромедиатори като допамин, глутамат и серотонин.  От тях произтичат положителни ефекти от никотина – намаляване на тревожността, повишаване на концентрацията, стабилизиране на емоциите.

Този ефект се проследява при изпушване на първата цигара сутрин или експериментално инжектиране на много малки дози от това вещество.

Идеята за стимулация на никотиновите ацетилхолинови рецептори е в основата на разработването на нов клас препарати срещу болестта на Алцхаймер, паркинсонизъм, синдром на хиперактивност, депресивни и тревожни разстройства.

При нарастване на дозата никотин започва да се проявява неговото невротоксично действие. Основен негативен ефект от това вещество е формирането на зависимост.

Освен никотин, цигареният дим съдържа въглероден оксид, сероводород, амоняк, бензапирен и дори радиоактивни изотопи. Те притежават мощен токсичен и канцерогенен ефект.

За цял живот един пушач поглъща около 15 000 смъртоносни дози отровни вещества. Но ги получава по малко, и затова до остро отравяне не се стига. Но се увреждат и преждевременно стареят почти всички органи и системи. И зрението не е изключение.

Пушене и дегенерация на макулата

Дегенерация на макулата е тежко увреждане на централната част на ретината – макула. Този малък участък играе важна роля в пълноценното зрение.

С негова помощ човек добре различава цветове, ясно вижда предмети и може да разглежда най-малките им детайли.

В развит стадий дегенерацията на макулата води до значително отслабване на зрението. Това заболяване е лидер сред причините за слабо виждане в икономически развитите държави.

До колко пушенето повишава риска от дегенерация на макулата? Корейски учени сравняват риска от влажната форма на това заболяване при 64650 пушачи и при същия брой непушачи. Рискът от болестта при пушачи е с 50% по-висока.

Вероятността от дегенерация на макулата нараства заедно с увеличаване на стажа като пушач и количеството цигари на ден.

Механизмът на действие се предполага, че е свързан с натрупване на бензапирен и други токсични вещества в клетките на пигментния епител на ретината.

Това води до изменения на обмяната на веществата с нарушаване на структурата и функциите впоследствие.

Следствие от това е увреждането на една от най-важните структури на ретината – фоторецепторите.

Негативният ефект от пушенето се потвърждава и от изследване, което бе публикувано неотдавна.

В него американски учени сравнили зрението на 71 доброволци непушачи и 63 заклети пушача. Изследваните от втората група изпушвали не по-малко от кутия цигари дневно.

В своите експерименти лекарите бързо демонстрират на участниците в изследването картинки, които напомнят на Теста на Ишихара, използван от офталмолозите за определяне на цветоусещането.

Непушачите по-добре различават цветовете

Непушачите 2 пъти по-добре различавали цветовете  на сложни геометрични фигури. Освен това изследването показва намаляване на контрастната чувствителност при пушачи.

С всяка изпушена цигара в организма навлиза не само никотин, създаващ зависимост, но и стотици вредни вещества.

Те водят до преждевременно стареене на организма. затова пушенето значително повишава риска от дегенерация на макулата – верни признаци на стареенето.

Спирането на цигарите – това е възможност да виждаме света във всичките му нюанси през целия ни живот, до дълбока старост.