В някои държави този процес се смята за медитативен. И всъщност, нарязвайки, например, морков, човек се отпуска – дишането му се стабилизира, нервните процеси се забавят. Но това съвсем не са всички ползи от приготвянето на храната.

Точно в собствената си кухня без тренинги и различни други обучения можете да повишите самооценката си, да „повдигнете“ своята креативност и дори да намерите добри приятели.

Социолозите съобщават, че въпреки нарастването на броя на така наречените „fast foods“ все повече хора готвят у дома.

И ако по-рано под това се подразбираше просто запичането на замразени полуфабрикати, то днес все повече хора предпочитат да готвят буквално от нулата – да купуват месо и сами да мелят на месомелачка, да консервират зеленчуци и да приготвят различни ястия от българската и италианската кухня.

Всъщност, вкусното ястие от проверени хранителни продукти далеч не е единствената полза, която можем да извлечем от самостоятелното приготвяне на храна. В собствената си кухня можем да решаваме множество актуални житейски проблеми.

В кухнята можете да стабилизирате емоционалното си състояние

Не можете да дойдете на себе си след конфликт в работата и семейството? Или сте слушали обидни думи, които са ви засегнали дълбоко?

Ако започнете със сила да разбивате яйчения жълтък или да режете бързо ябълката на кухненската дървена дъска, след няколко минути с учудване ще установите, че пулсът ви е станал по-равномерен, а дишането ви спокойно.

Нервната ви система се отпуска благодарение на прости циклични операции, също така се понижават нивата на хормона на стреса – кортизол. Готвенето е прекрасен начин да разтоварите мозъка си и да се вземете в ръце.

Когато се съсредоточаваме върху самия процес, то емоциите остават настрана, поради това ние започваме да гледаме на проблемите вече по-съвсем различен начин и ни става доста по-лесно да намерим решение.

В кухнята можете да проявите творческите си способности

Оказва се, че няколко сварени картофа ще дадат възможност да развихрите фантазията си. От тях можете да приготвите картофено пюре, пържени картофи, картофена салата както и любимата на много българи – мусака.

Казано накратко фантазиите нямат граници.Самостоятелното приготвяне на храна открива творческите способности на човека, дава му смелост да измисля нови ястия самостоятелно, а това означава, че така можете да развиете и креативността си.

Това качество се цени и в работата – вие ще се научите да намирате нови начини за решение на служебните задачи и в личните отношения с вас на никого няма да му бъде скучно. А стриктното придържане към чужда рецепта е възможно да ни направи по-съсредоточени и внимателни.

В кухнята можете да повишите самооценката си

Според проучване, чийто резултати бяха публикувани от известен ежедневник във Великобритания, приготвянето на вечеря за гости у дома се определя от повечето хора като в голяма степен психологически натоварващо, отколкото трудностите в работата.

Основната причина е стресът да не се създаде лошо впечатление – храната да не стане вкусна или някъде в ъгъла на пода да се появи прашинка, която няма как да бъде скрита от зоркото око на гостите.

Може би това е отличен начин да се потренирате – отпуснете се и опитайте да обърнете това малко недоглеждане в шега. Ако пък не сложили достатъчно сол в ястията, можете да се измъкнете от неприятната ситуация като предложите на гостите да идват по-често у вас и следващият път да приготвите заедно храната.