Вегетарианството е огромно течение, обединяващо хора, решили ограничат хранителния прием по различни съображения. Но всички вегетарианци са различни, те се делят на няколко големи групи.

Някои вегетарианци спокойно ядат яйца, а някои си позволяват изключително растителна храна. Това се дължи на факта, че вътре в голямото течение „Вегетарианство“ съществуват няколко разновидности.

И някои употребяват мляко и яйца, а други смятат, че като консумират тези храни нанасят вреда на телетата и по тази причина тези животни се изпращат за клане.

Какви хранителни продукти вегетарианците не употребяват?

С месото и с различните възгледи по отношение на млякото и яйцата всичко е разбираемо. Но основна част от вегетарианците не ядат и други храни, сред които има и такива, за които може да се приеме, че са от растителен произход.

• Бяла захар – това се дължи на факта, някои компании се използват за рафинирането на захарта костен въглен, тоест изгорени кости и месо на животни.

• Желатин – произвежда се от кости и рога на животни. Но за щастие той има и растителен еквивалент – агар-агар.

• Кашкавал – за производството на част от зрелите видове жълти сирена, които у нас наричаме кашкавали, а и за някои сирена, се използва мая за сирене. Тя се добива от стомаси на телета. То не се отнася за белите саламурени сирена. Между впрочем, много компании към настоящия момент вече са прекратили използването на този вид мая.

• Мед – някои вегетарианци се отказват от него с аргументът, че е продукт от животински произход. Освен това много пчелари хранят пчелите със захар и то с бяла, която вегетарианците не консумират.

• Бира – повечето видове от тази напитка се филтрират през желатин, който се произвежда от кости.

• Кетчуп и майонеза – голяма част от сосовете, които се продават в търговската мрежа съдържат лецитин, който се добива от яйчен жълтък или от животински тъкани.

Кои са всъщност тези 4 типа вегетарианци и последователите на другите близки течения?

• Лакто-ово-вегетарианци – консумират яйца, мляко и млечни продукти, мед и продукти от пчеларството и растителна храна;

• Лакто-вегетарианци – последователите на това течение във вегетарианството се различават от лакто-ово-вегетарианците по това, че не консумират яйца и ястия и храни, които ги съдържат;

• Ово-вегетарианци – те се отличават от лакто-ово-вегетарианците само по това, че не ядат мляко и млечни произведения;

Вегани – позволяват си да приемат преимуществена храна от растителен произход. А някои консумират и мед и продуктите на пчеларството. Но някои вегани не споделят това разбиране като смятат, че чрез консумацията на мед отнемат храната на пчелите. И затова не консумират продуктите на пчеларството.

• Суровоядци – вегани – консумират само храни от растителен произход. Но не всички почитатели на суровоядството са вегетарианци. Съществуват и такива, които употребяват не само сурови плодове и зеленчуци, но и мляко, яйца и дори сурово месо.

• Фрукторианци – позволяват си да ядат само и единствено плодове.

Системи на хранене, при които се ограничава употребата на животинска храна:

• Пескетарианство /рибоядство/ - не се допуска консумация на месо от бозайници и на птици. Употребяват риба, яйца, мляко, мед и растителна храна;

• Полотарианство – привържениците на тази система на хранене си позволяват да консумират – птиче месо, риба, яйца, млечни и пчелни продукти и храни от растителен произход;

• Флекситарианство – рядко консумират месо на бозайници и на птици. А основно храненето им се състои от риба, яйца, мляко, мед и растителна храна.