Често ни се напомня колко е важен пълноценният сън за нашето здраве. Но по-рано научната общност не обръщаше внимание върху търсенето на връзка между психическото здраве и половината от леглото, на която ние спим.

Този недостатък беше коригиран от сътрудници на университет във Великобритания, като проучили как мястото избрано за сън влияе на настроението и на начина на живот на хората.

В рамките на експеримента било установено, че човек предпочитащ да заспива на лявата половина на леглото си, има повече приятели и е удовлетворен от работата си.

Освен това такива хора по-често се събуждат в приповдигнато настроение и се отличават с положително отношение към живота. Макар разликите да не са големи – в първия случай 4%, а във втория 8%, все пак съществуват.

В проучването на специалистите взели участие 1000 доброволци. Всички те трябвало да отговарят на въпроса – в коя половина на леглото спят. Учените също се интересували в какво настроение се събуждат, как се отнасят към работата си и какви са възгледите им за заобикалящия ги свят.

Установило се, че хората, които избират дясната страна на леглото за сън, по-често остават сами и са доволни от това, но за сметка на това по-често се събуждат в лошо настроение.

Така, хората, предпочитат да спят на десния край са по-скоро песимисти, като същото се отнася и за тяхното отношение към работата, то е по-често негативно.

Същевременно, около 36% от хората, взели участие в проучването, това били жители на Великобритания, посочили, че най-много им харесва да спят сами. Нежелание да спят със своя партньор авторите на проучването свързват с хъркането.

Според данните от проучването около 10% от доброволците спят заедно със своето дете или с домашен любимец.

Интересен факт е, че предпочитанията по отношение на нощния отдих въздействат и на отношенията между хората. Учените съобщават, че почти 85% от взелите участие в проучването, които били в сериозни отношение със свои партньор и запазващи дистанция до 2.5 см по време на сън, се чувствали удовлетворени от своята връзка.

Следва да се припомни, че по-рано също британски изследователи откриха връзка между позите, които човек заема по време на сън и неговата личност, тоест характерът и типичното му поведение.

Учените установили, че 15% от участниците в проучването, избиращи поза по гръб, който е в изправено положение, се отличават с по-рационален, спокоен и до известна степен флегматичен характер в сравнение с хората, предпочитащи другите пози за сън.

Този любопитен факт може да послужи на жените, когато решават дали да се обвържат с определен техен партньор и да създадат семейство с него или не.

Същото се отнася и за първото представено изследване – жената може да определи дали нейният потенциален съпруг е по-скоро песимист или оптимист, до колко обича да бъда самотен, което пък би трябвало да означава, че трудно би понасял гледането на деца при развитие на отношенията и достигането им до брак.

Следва да се отбележи и, че преди няколко месеца излязоха данните от проведено проучване, които показваха, че съвместният сън на партньор се оказва вреден за здравето и на двамата, тъй като в повечето случаи се оказва непълноценен, поради освен посочената причина по-горе има други, като например отделяне на газове от един от партньорите по време на сън.