В това забързано ежедневие и, особено, в началото на работната седмица, много от нас си мечтаем за СПА почивка, далеч от всичко и всички, където да можем да се отървем от напрежението. Ако сред вас има такива, на които им предстои такава почивка – благородно ви завиждаме ?

Освен обаче, да се починете психически, ще е добре да се погрижите за здравето си. В повечето СПА хотели се предлага услугата парна баня. Знаем, че много хора, често заобикалят това помещение, но днес ще се опитаме да ви убедим защо трябва да се отбивате по-често до парната баня, на следващата ви почивка.

Как функционира парната баня

Парната баня е помещение, затоплящо се чрез пара и е подобна на финландската сауна, в която обаче, принципът на затопляне е по-различен. Топлината в парната баня е около 40 градуса, а влажността варира между 90 и 100 %.

Влизайки в парната баня, първоначално, най-вероятно, ще почувствате силен дискомфорт и ще поискате да се върнете обратно. Обикновено обаче, тялото бързо се приспособява към тези условия.

Добре е да напомним обаче, че ако страдате от хронични заболявания е добре да се котсултирате със специалист преди да се отправите към тези «горещи» помещения.

Защо парната баня е полезна за тялото ни

Подобрява кръвообращението

Поради високата температура в това помещение, съчетана с висока влажност, тялото ни реагира на тези условия, като раширява кръвононите съдове, и кръвооросяването до всички точки на тялото се подобрява.

Полезна е за респираторната ни система

Доказано е, че престоят в парната баня увеличава капацитета на белите дробове и стимулира отделителната функция на бронхите. Този тип терапия е отличен, в сезона на настинките и грипа.

Престоят в парната баня може да ви помогне да се отървете от досадната хрема и да облекчи сухата кашлица.

Действа благоприятно върху кожата

Условията в това помещение, предразполагат към отваряне на порите на кожата и помагат на клетките на епидермиса да се регенерират. Съчетано с подходящ скраб за лице и тяло, след посещението на парната баня, ще усетите кожата ви по-гладка и тонизирана.

Детокс за организма

Когато сме в парната баня, от тялото ни се отделят повече телесни течности. По този начин тялото ни се пречиства от опасните токсини. Освен това помагаме и на бъбреците ни.

Важни правила при употребата на парна баня

  • Не влизайте в парната баня, ако сте консумирали алкохол или тежка храна.
  • След излизане от парната баня се иизкъпете с по-хладна вода.
  • Не прекарвайте повече от 10 минути, 3 пъти дневно.
  • Хидратирайте се преди и след като излезнете от парната баня.
  • Ако почувствате силно неразположение, излезте незабавно.