Серията от терористични актове във Франция, включително и антитерористичната операция на френските специализирани части от днес – тази информация неизбежно се отразява на подсъзнанието.

Във връзка с последните събития много наши сънародници започнаха да се опасяват от вълна от терористични актове, въпреки че експертите успокояват, че България по-скоро не е цел на терористите.

Но експертите отбелязват, че нивото на тревожността пряко зависи от информираността на човека – колкото по-наситен е потокът информация, толкова по-голямо е и безпокойството.

Според психиатри това е нормално състояние – човек е длъжен да се опасява от нещо. Така той по-добре се адаптира към съвременните условия.

Съвсем друг е въпросът, когато тревогата придобива такава интензивност, продължителност, постоянство, това изпълва целият живот на човека. Тогава страхът се превръща в болезнен симптом – във фобия.

Затова всеки трябва да си изясни каква е природата на неговия страх, и има ли в него конструктивен компонент.

Страх рационален и ирационален

Човешката реакция на всякакви шокиращи събития се състои от 2 части – рационална и ирационална.

Първата помага на човек да предпази себе си, от по-рано да вземе необходимите мерки – да обръща внимание на подозрителните предмети, на непознати съседи, да избягва местата, където се струпват най-много хора и така нататък.

Ирационалният компонент е разрушителен – постоянната тревожност ни лишава от възможност да мислим и да действаме адекватно.

Според чуждестранни учени, именно това е и целта на терористите. Тяхната задача е всяването на ужас у обикновените хора. Паника подрива обществото отвътре.

От страх човек е способен на неща, които по-рано е смятал за неприемливи – да започне да вижда по друг начин на терористичните организации, да инициира протестен митинг, да се подава на екстремистка пропаганда, в краен случай.

От тази гледна точка, неволни „пособия“ на тероризма стават самите средства за масово осведомяване.

Постоянното въртене на трагичните кадри водят до допълнително обостряне на и без това плашещата ситуация, а журналистите култивират страх от смъртта. На фона на взривовете и престрелките логическите аргументи загубват своя сила.

Никой няма да сравнява плашещата статистика от пътно транспортните произшествия или смъртността от сърдечно-съдови заболявания, когато от всички екрани се лее информация за зверствата на Ислямска държава.

Според психиатри денонощните новинарски канали не само съобщават за последните събития, но и засилват напрежението. Поради тази причина човек е необходимо самостоятелно да дозира постъпващата информация.

Мащабно изследване, проведено от учени от Еврейския университет в Йерусалим, доказва, че да убие може и самият страх от терористична опасност.

Те установили, че постоянната тревога и страхът от тероризма могат да нарушат равновесието на невромедиаторите, в частност на ацетилхолина.

Подобно състояние принуждава сърцето да функционира на по-високи обороти. Тези изменения са свързани с повишен риск от сърдечен пристъп и от инсулт, посочват изследователи.

Всъщност, статистиката за насилствена смърт от ръцете на терористи, дори не е близка до показателите за смъртността, предизвикана от затлъстяване, алкохолизъм и тютюнопушене.

Ако станете жертва на терористичен акт

Психотерапевти също са убедени, че познаването на основните правила за поведение в критични ситуации помага за справянето със стреса, дори и ако човек никога не стане участник в страшните събития.

Необходимо е човек да се настрои, че достатъчно дълго време ще бъде лишен от храна, вода, и възможно от движение. Освен това е необходимо да се опитва да запази здравия си разум, за да не загуби психологически контрол.