Какво ще се случи, ако от новата коронавирусна инфекция се разболее бъдещата майка?

Как влияе COVID-19 на протичането на бременността? Предава ли се вирусът на плода? Може ли новородено да се зарази?

На всички тези въпроси вече има и първите отговори. Какво е известно на лекарите и как може да се роди бебе при положителен тест за коронавирус и може би не по-малко важно трябва ли да се кърми?

Първият роден с коронавирус

На 15 март в една от клиниките на Лондон новият коронавирус за първи път е открит при новородено.

Бременната постъпва в клиниката с признаци на белодробно възпаление. След раждането изследват нея и детето за наличие за коронавирусна болест и се оказва, че тя и бебето са заразени.

Жената и новороденото са поставени под карантина. След майката е преместена в друга болница, тъй като състоянието ѝ се влошило.

Лекарите се опитват да открият своевременно и начините за заразяване с коронавирус – вътреутробен, в периода на раждането и след него. Обкръжението на родилката също е изследвано, както и акушерите, които са водели раждането. Състоянието на детето е удовлетворително.

Опасност от коронавирус при бременност – всичко ли е толкова просто

Към този момент новият вирус е опасен за бременните не повече, отколкото за другите хора на млада и средна възраст. Но данни от мащабни и дългосрочни изследвания няма, все пак новият вирус бе обявен от СЗО на 31 декември 2019 г., преди по-малко от 3 месеца.

Български акушер-гинеколози смятат, че поради естественото отслабване на имунитета при бременност жените, очакващи бебе, са по-уязвими на инфекцията.

Всички дихателни инфекции, грип или други вирусни инфекции протичат по-тежко по време на бременността.

Според статистиката на Световната здравна организация обаче, новият коронавирус при бременните предизвиква лека форма на COVID-19.

От известните днес 147 случаи на инфекция при бъдещите майки най-тежка форма се установява при 8%, а критична – при 1%. И дори случай на инфекция на бременна жена, която се заразява от своя мъж суперспредър в Италия, завършва добре.

COVID-19 при бременните средно протича не по-тежко, отколкото при останалите хора. Данните са в посока, че дори е и по-леко.

Повечето от наблюдаваните случаи на коронавирусна болест са в трети триместър на бременността, включително и непосредствено преди раждането. За това как протича болестта при заразяване в по-ранните срокове на бременността, няма точна информация.

И ако не се вземе под внимание причината за болестта – самият COVID-19, повишението на температурата, дори при остра вирусна инфекция до фебрилни стойности – 38 градуса, може да повлияе на плода и на бременността.

Според статистиката при предходни епидемии, например, от свински грип през 2009 г., инфекцията в първия триместър може да доведе до спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Преждевременни раждания също се наблюдават при майки с положителен тест за COVID-19. Засега не е ясно каква е причината за вируса или за други обстоятелства.

Ваксинация и специфична терапия при коронавирус все още няма, затова това, което съветват лекарите е да се спазват общите препоръки.

Как се ражда с коронавирус

Днес са известни не по-малко от 20 случая на бременност и раждане на фона на COVID-19, а подробно изследвани са само 13.

Бебетата с коронавирус са още по-малко, отколкото майките – само един потвърден случай в Лондон. Някои жени раждат здрави бебета, макар и да са заразени с коронавирус.

Всички бебета, които са родени от майки с COVID-19 са здрави и са под наблюдение.

Има ограничено по мащаб изследване, проведено в източника на световната пандемия, град Ухан. В него участвали 4 майки – на техните деца вирусът не се предава.

3 от 4-те раждания, обхванати в изследването били оперативни.

Всички деца след раждането били изолирани от майките си в интензивни отделения. Едното от децата имало проблеми с дишането, които били отстранени с помощта на неинвазивна вентилация на белите дробове. Двете имат и обриви по тялото, които изчезват от само себе си.

В първото изследване били изследвани 9 бременни жени с инфекция. Всички 9 раждания били оперативни, заради коронавируса, при децата тестът за вируса бил отрицателен.

Макар и данните от няколко изследвания да са ободряващи, все пак е необходима повече информация. Причините са няколко.

В 12 от 13 от наблюдаваните случаи ражданията били чрез секцио. Отговорът на въпроса за предаването на коронавируса при естествено раждане остава неясен.

Достоверни ли са тестовете за коронавирус за бебета

Чувствителността на съществуващите тестове, и по-точно на тези, които са били използвани при изследването, е приблизително 70%.

Каква е тяхната надеждност за новородените засега не е известно. За тази цел учените събират различни биологични материали – плацента, околоплодни води, кръв и т.н.

Според новото изследване за коронавируса при децата, вирусът се запазва в изпражненията много по-дълго, отколкото в пробите на слюнката.

Затова за днес за хората с положителен тест се препоръчва по-продължителна изолация, а към пътищата за предаване на инфекцията е добавен и фекално-оралният.

Към настоящия момент няма много данни за предаване на новия вирус по вертикален път – от майката на детето по време на бременност.

Най-вероятно не успява да премине през плацентарната бариера, а това означава, че за да се избегне заразяване на детето, е необходимо правилно да се води раждането и след това майката да бъде изолирана от детето.

У нас все още няма данни за случай на бременна жена с коронавируса, но в повечето други държави е възприето, при съществуваща възможност родилката с COVID-19 да се изолира в отделно помещение на родилния дом.

В повечето инфекциозни болници има специални изолационни блокове, в които се хоспитализират най-заразните.

Специалистите дават следните съвети за раждане:

  • Днес най-целесъобразната тактика за водене на раждането е оперативното родоразрешение, тъй като е голяма вероятността от предаване на инфекцията през влагалищните секрети от майката на бебето.
  • След раждането е необходимо да се изолира майката от бебето, докато не отшумят респираторните симптоми на болестта. Желателно е да бъде спазена 14-дневната карантина.
  • Кърмата не се смята за разпространител на коронавируса, по-скоро помага на детето да се защити от него с помощта на майчините антитела. Но кърменето при наличие на вирус се допуска само с изцедена от майката кърма. При изцеждане на кърмата е необходимо да се пази строга хигиена – маска или респиратор за майката или с обеззаразена помпа за кърма, гърдите се измиват, преди да започне цеденето на млякото. Желателно е кърмещите майки да ги сменят всеки ден.
  • Новият коронавирус засега не е изследван достатъчно добре. Вероятно предизвиква при бременните по-леко протичане на болестта, отколкото при други, но не е известно защо.
  • При заболяване в третия триместър е възможно да предизвика преждевременно раждане. Влиянието в по-ранния период на гестацията е неизвестно, най-вероятно действа като грипа и на остра вирусна инфекция и опасен в случай на треска и развитие на пневмония.
  • Случаи на вътреутробно заразяване не са установени.
  • За намаляване на риска от предаване на вируса по време на раждането и след него, се препоръчва секцио, изолация на майката и на детето, повишена хигиена при изцеждане на кърма.
  • Бебетата очевидно понасят инфекцията по-леко.

У нас проблем създава преустановяването на всички женски консултации със заповедта на здравния министър и към момента мероприятията по проследяване на бременността не се провеждане.

Освен това повечето бременни в началния период се притесняват от евентуално заразяване на работното място и затова се питат дали имат право на болнични, ако нямат симптоми.

Това се преценява от личния лекар, който по всяка вероятност няма да откаже издаването на болничен при такава ситуация, макар и привидно да няма показания за такъв.

410 дни отпуск за раждане и отглеждане на малко дете майката може да ползва 45 дни преди изчисления термин, преди това може да ползва болничен за общо заболяване, който се заплаща на 80%.