Защо на човек са му нужни косми в носа? Това съвсем не е естетично, особено при мъжете с високо ниво на тестостерон. Но как така еволюцията при гладка кожа на лицето е създала цяла „гора” вътре в носа, навярно има причини за това.

Каква е необходимостта от косми в носа и как защитават дихателните пътища

Човешки вибриси и не само

Вибрисите са мустаци и дългите твърди косми над веждите при котки и други бозайници. Това са част от техните осезателни органи. Вибрисите на животните се инервират с троичен нерв. Особено развити са те при нощни и водни животни.

Вибрисите са механочувствителни структури, тоест животните получават от тях информация чрез възприемане на въздушните потоци, отразяващи се от околните обекти. При водните обекти вибрисите позволяват усещане на турбуленцията на водните потоци.

Космите в носа при човека също се наричат така – вибриси. По своята структура по-близки до козина от космите на главата. Растежът на нашите вибриси започва в периода на пубертета. Тоест при децата все още ги няма, а в напреднала възраст те са най-много – дълги, твърди и гъсти.

При мъжете вибрисите в носа са повече, отколкото при жените – свой принос тук има тестостеронът, осигуряващ на мъжете повишен растеж на окосмяване там, където е възможно.

Вибрисите на човека се отличават от другите косми. Те растат строго перпендикулярно по отношение на повърхността на кожата, а освен това нямат мускулни влакна в основата си.

Защо са ни нужни космите в носа

Това е наш вграден филтър. Космите в носа задържат прах и прочие частици, които вдишваме с въздуха. Хората, работещи в прашни помещения – в складове, със стари книги, в края на работния ден могат да оценят, когато си почистват носа, от какво количество мръсотия са ги защитили космите в носа.

Разбира се, сами по себе си, колкото и да са гъсто разположени, не биха могли да спрат, постъпващите при вдишване патогенни организми – вируси, бактерии  и т.н. В лигавицата на дихателните пътища са разположени клетки, образуващи специален секрет. Благодарение на тази смазка космите в носа улавят нежеланите гости.

Бронхиална астма и косми в носа

През 2015 г. от Mayo Clinic в Рочестър, САЩ, установяват, че при редица болни от бронхиална астма намаляване на плътността на вибрисите в носа допринася за облекчаване на дишането.

В рамките на изследвания се измервал въздушния поток при 30 пациенти, на които след това им премахвали космите в носа и отново се провеждало измерване.

Дори леки промени в анатомията на вътреносовите структури може съществено да повлияе на въздушния поток в носа. Освен това от значение са и вибрисите, и особено този въпрос е актуален за хора с гъста „растителност” в носа.

Според учените разреждането на вибрисите може да е един от способите за облекчаване на дишането при бронхиална астма.

Същевременно, изследване, публикувано по-рано през 2011 г., показва убедително, че при хора с полиноза, също и сезонен ринит, вибрисите намаляват риска от развитие на бронхиална астма.

Мога ли да се премахват космите в носа

Космите в носа, ако се разраснат прекомерно, могат да се подстрижат. А епилацията на косми в носа без значение от начина, не се препоръчва – лазерна епилация, изскубване, не се препоръчват, тъй като това води до увреждане на лигавицата на носната кухина. В резултат може да се наруши образуването на защитна слуз.

Освен това също може да доведе до поява на враснали косми. Следва също да се разбира, че на лигавицата на носа обитават множество бактерии, включително и условно-патогенни. При изскубване на космите те могат да попаднат в рана и от условни да се превърнат в патогенни, тоест да предизвикат възпаление – вестибулит на носа.

В редки случаи, дори е възможно развитие на доста рядко заболяване, каквото е тромбоза на кавернозния синус.

Заключения

Космите в носа са без вреден ефект за здравето, а напротив, много полезна структура са. Въпреки това има някои заболявания, при които гъстотата на космите в носа може да влияе на качеството на дишане, но това не е повод космите в носа да се отстранят напълно.