Изследванията показват, че само 30% от това, което смятаме за стареене, е обусловено от генетика.

Всичко останало зависи от начина на живот. Как и защо стареем и можем ли да забавим тези процеси? Учените са убедени, че да и то е много просто.

Как старее тялото и може ли да се противодейства

До неотдавна се предполагаше, че човек започва да старее веднага след своето раждане. Последните научни трудове показват, че на клетъчно ниво старостта започва да се прокрадва още от 25 г.

Това е времето, когато организмът достига пълна зрялост. Но какво предшества това и какво се случва по-нататък?

На 20 – връх на физическото здраве

Когато е на 20 и няколко човек е на върха на физическото си здраве. Някои структури и тъкани на организма продължават растежа си.

Докторът на медицинските науки, терапевтът Шана Левин разказва, че според изследванията, префронталната кора на мозъка, отговорна за процесите на забавяне, концентрацията и вниманието, още продължава да расте – до около 25 г.

Расте и костната маса на организма. Последните данни показват, че към времето, когато човек навърши 18 г., вече има на 90% от заложеното от природата количество костна маса. Последните 10% се трупат до около 30 г., след като махалото тръгва наобратно и започват загуби.

Как да не се състарим още на 20 г.

Хранете се правилно

За активната функция на мозъка и неговият нормален растеж наблягайте на полезните храни – зеленчуци и плодове, месо и риба, млечни продукти, зърнени и зеленчуци.

Стойте по-далеч от диетите, но ако ви трябва отслабване, то по-добре да се заемете с него още сега.

Свалянето на излишните килограми е най-лесно на 20-25 г., но трябва да се прави под лекарски контрол.

Научете втори и трети език – изучаването на чужд език във всяка възраст способства за развитие на мисловни навици, повишаването на умствените способности и служи за профилактика на стареене на мозъка.

Такива данни представя изследване от 2018 г., публикувано в рецензирано издание.

Редовно спортуване

Фитнес натоварнията по 3-4 пъти седмично на тази възраст са задължителни, както и достъчнато количество храни със съдържание на калций. Дневната норма калций е 1000 мг дневно.

Ограничете вредните навици

Ограничете употребата на алкохол и не пушете. Не правете нищо от това, което може да навреди на организма.

На 30 – следите на възрастта се появяват

Много хора смятат това десетилетие за най-хубавото от живота си. Това е времето за създаване на семейство и раждане на деца, лични постижения и успехи в кариерата.

Наред с приятните събития напомнят за себе си и следите на възрастта.

Свалянето на килограми след 30 г. е много по-трудно, отколкото е било по-рано. Това се обяснява със забавянето на метаболизма.

Започва да се позабавя на 30 и този темп продължава с по 2-3% на десетилетие. Затова можам да установим няколко излишни килограма в тялото. Освен това организмът започва да губи костна маса – с 3-8% на всеки 10 г. след 30 г.

След 30 г. започва да се забавя обновяването на клетките на организма, понижава се синтеза на колаген и еластин. По този причина на лицето се появяват тънки линии и бръчици, а кожата изглежда отпусната.

Как да не се състарим още на 30 г.

Поддържайте полезните навици

Правилно хранене и редовно спортуване. От това зависи как се чувстваме, но и отражението в огледалото.

Редовните спортни занятия помагат за ускоряване на метаболизма, но ефектът е временен.

Слънцезащитни кремове

Освен възрастта на състоянието на кожата влияние оказват и УВ-лъчите. За да не се лекуват последствията от стареенето, носете слънцезащитен крем цяла година с фактор за защита 30 и повече.

Коригирайте козметичната грижа

Освен стандартната грижа с използване на овлажняващи, подхранващи и тонизиращи средства, е добре да започнем и с пилингите. Веднъж 2 пъти седмично излющвайте кожата на лицето, благодарение на това тя ще изглежда свежа и ярка.

На 40 – зрението започва да отслабва

Семейният живот и кариерата може да са на върха, но има въпроси, които ни безпокоят. Това е стареенето, планирането на бъдещето на децата и грижата за възрастните родители. Още една важна особеност на тази възраст е настъпването на криза.

На 40-годишна възраст започва да отслабва зрението, заради промени в способността на очите да се фокусират. Но няма да виждаме сериозните последствия от това още минимум 2 десетилетия.

Предприемане на мерки за профилактика на отслабването на зрението все пак е нужно.

Още един важен момент – всяко десетилетие след прага от 40 г. човек губи 1,2 см., заради изменения в костите, мускулите и ставите.

Ако пък загубите са по-големи, това може да сигнализира за развитие на остеопороза.

Как да се поддържаме и след 40 г.

Грижа за здравето на очите – похапвайте каротиноиди, съдържащи се в пресните плодове и зеленчуци. В една чаша прясно зеле се съдържа повече зеаксантин, лутеин и бета каротин от необходимата за деня норма.

Каротиноидите помагат за защита на очите от УВ лъчи, а също и понижават риска от развитие на катаракта.

Не забравяйте за спорта

Изследванията показват, че хората, които продължават да се занимават със спорт и след 40 г., не губят нито от ръста си, нито мускулна, нито костна маса.

Това се отнася, дори и за тези, които са започнали занятия след 40 г.

Помощ от психолог

Ако не ви е подминала кризата, свързана с напредването на възрастта, потърсете помощ от психолог или психотерапевт. Специалистите помагат за контрол на промените в настроението и връщат увереността в себе си.

Посещавайте козметик

На 40 г. да изглеждаш младолик и свеж без естетична намеса е трудно. Съставете си план за разкрасителни процедури при специалист, на когото се доверявате и следвате.

На 50 – когато децата вече са пораснали

Най-вероятно вече децата ви създават семейства или достигат кариерни върхове, и семейното гнездо опустява.

Има обаче и добра новина – 50 г. е най-доброто време да се концентрираме върху себе си, своите увлечения, желания и потребности.

Същевременно се променя хормоналният фон както на мъжете, така и на жените. За да се нормализира състоянието на организма и да се облекчи болезнената симптоматика, специалистите могат да назначат хормонална заместителна терапия и да препоръчат да се придържаме към по-здравословен живот.

Как да не ускоряваме стареенето

Не бързайте за пенсия

Изследване, проведено в Университета на Чикаго, показват, че възрастните авиодиспечери се справят със своята работа също толкова превъзходно, колкото и техните млади колеги.

Научете да се побеждавате стреса

Вълненията и тревогите скъсяват живота и служат за провокатори на много заболявания. Ежедневната борба със стреса е ключ към удължаването на младостта.

Едно изследване от 2016 г. показва, че слушането на отпускаща музика и практика на осъзнатото дишане намаляват честотата на топлите вълни при жените по време на менопауза.

Предизвикателства към мозъка

За да предотвратите понижаване на мисловните способности, по-често напрягайте мозъка с решаване на кръстословици и глабоблъсканици.

Спомнете си училищната програма и правете домашните работи с внуците.

Продължайте да спортувате

Болестите на сърцето най-често преследват онези, които са игнорирали спорта по-рано и продължават да го правят и сега.

На 60 – физическото здраве е приоритет

През този период от живота е приоритет физическото здраве и психическото благополучие на човек.

Можете да си позволите повече от когато и да било. При излизане в пенсия вече имаме свободно време за хобито и разходките, може вече да не следваме очакванията на познати и приятели и да живеем за собствено удоволствие.

Но във всичко това има и лъжичка катран. Наред с отслабването на зрението е възможна и загуба на слух. Според статистиката 1/3 от хората на 60-70 г. се сблъскват с отслабване на суха. Също е възможно да възникнат проблеми с концентрацията, да пострада паметта.

Решението е да не се затваряме в себе си, да се храним разнообразно, да свирим на музикален инструмент.

Да запазим активност и да излъчваме оптимизъм.