Миризмата на вагината е често описвана и характеризирана по какви ли не начини. Много от жените се притесняват от тази миризма и не са сигурни дали трябва тя да бъде точно такава, каквато е.

Трябва ли да мирише вагината въобще?

Да, абсолютно всяка вагина има своя собствена специфична миризма.

Като се има в предвид как определят мъжете този особен мирис, много жени се чувстват несигурни и засегнати по тази причина, въпреки че няма защо да бъдат, тъй като миризмата е нещо напълно естествено, стига да не е особено силна – тогава може да сигнализира за здравословен проблем или просто лоша хигиена.

Темата, обаче, продължава да бъде избягвана, и то най-вече от женското съсловие.

И тази миризма, сама по себе си, не зависи от жената, а е строго специфична.

И докато на някои от мъжете не само не им пречи по време на полов акт, но и им харесва, то друга част от представителите на силния пол често я описват по не толкова хубави начини.

Миризмата на вагината е нещо, което говори много за цялостното здравословно състояние на жената, за имунната й система, за половия й живот,  и като цяло, дава много и обстойна здравна информация относно нея самата.

Затова е важно да знаем какво всяка от най-често срещаните миризми, които са били оприличени на някоя друга, означава.

Какво означават различните миризми на вагината?

  1. Миризмата на риба

Миризмата на риба е едно от най-честите определения на миризмата на вагината, които са давани, особено в наше време. Всъщност обаче, ако е наистина силна и в някои случаи, съпроводена с бяло или сиво течение, може да бъде сигнал за здравословен проблем.

Честите причини за появата на тази миризма са най-вече бактериална инфекция и често срещанато, но лечимо заболяване, предавано по полов път – трихомоназа.

И двете заболявания се свързват с това, че придават на вагината тази миризма на риба, но и двете се лекуват след консултация със специалист.

  1. Миризмата на метал

Ако имате чувството, че вагината ви мирише на метал, то е много вероятно скоро месечният ви цикъл да е приключил или да сте имали полов контакт.

И в двата случая, pH-то на вагината ви, най-вероятно е променено, а именно промененото pH е причината за този аромат на метал. Би трябвало да изчезне за не особено дълъг период от време, тъй като е нормален при посочените случаи, но ако не изчезне и се застои, най-доброто, което можете да направите е да се консултирате със специалист.

  1. Миризма на мускус

Ако забележите по-тежък аромат от обикновения на вагината ви, наподобяващ дори леко този на мускус, най-вероятно просто се потите повече или носите много тясно бельо.

Тази миризма не сигнализира, по принцип, за медицински проблем, но за да я предотвратите, си вземете душ или вана, погрижете се повече за хигиената си и носете малко по-отпуснато бельо, по възможност - не синтетично.

  1. Миризма на развалено

Ако изведнъж усетите миризма на развалено от вагината си и сте в цикъл, най-добре веднага да посетите специалист. Миризмата на развалено през този период може да сигнализира за така наречения „изгубен“ тампон в тялото ви, което се случва много по-често, отколкото най-вероятно сте склонни дори да предположите.

Ако не можете да намерите тампона си и да го извадите, потърсете медицинска помощ.