Този двуетапен подход за контролиране и предотвратяване на диабет тип 2 включва кардио и силови упражнения.

Вече знаете, че упражненията помагат за елегантна визия и добро настроение, освен това те са важни за контролиране на болестта диабет тип 2. Движението помага на тялото да поддържа на нивата на кръвната захар в норма. Вида на упражненията също е от значение.

Проучване през 2014г., публикувано в списание „Diabetologia“ установява, че фитнес програма, която включва кардио и силови упражнения като вдигане на тежести може да подобри нивата на кръвната захар. Причината е, че по време на тренировка, глюкозата се задвижва от кръвния поток и служи за енергия на мускулите. Колкото повече мускули оформите, ще регулирате нивата на кръвната захар.

Добавянето на силови упражнения е важно, ако се опитвате да отслабнете, казва Осама Хамди, медицински директор на клиничната програма за затлъстяването в „Joslin Diabetes Center“. „Вие искате да губите мазнини, а не мускули“, обяснява той. „Изграждането на мускули ще ви помогне да изгорите повече калории през целия ден, така че да поддържате здравословно тегло“.

Ана Кайзер, знаменит треньор и основател на „АКТ InMotion“, в Ню Йорк, казва, че нивото на натоварване е без значение, важно е да се направи правилна комбинация на упражненията. „Промяна във фокуса на силата се прави всеки ден, важно е да се концентрирате върху горната част на тялото през първия и втория ден и долната на всеки три дни“.

Ако сте начинаещи

Винаги преди да предприемете промяна се консултирате с лекар. През първите три дни от седмицата, започнете да правите упражнения, като разгреете с 30 минути кардио (може би разходка включваща изкачване по стръмен склон). Починете си около 90 секунди и започнете с упражненията за сила, за които може да използвате дъска, бутилка с вода или друга тежест, повдигайте в продължение на 30 секунди, след което отново направете 90 секунди почивка.

Продължете с упражненията за кардио, които включват бягане, скачане на въже. Упражненията се правят на интервали от 10 до 20 минути, като през това време редувате кардио и силови упражнения.

Ако сте преминали първоначалното натоварване

Ако вашите тренировки са постоянни и вече сте преминали четири или пет пъти по 20-30 минутни упражнения на седмица е време да интензивността на кардио интервалите. Ако не обичате да посещавате фитнес залите, тренирайте на път за работа или докато пазарувате в  магазина. Дължината на интервалите трябва да се промени на три минути кардио, една минута почивка, една минута силови упражнения, една минута почивка, след това правете повторения. Опитайте се да добавите 5 тежести, които надминават 5 килограма, но да не са по-тежки от 8 килограма.

Ако сте напреднали

Добавете захранващи елементи към тренировките, които допълнително да стимулират натоварване на тялото ви. Включете клекове или скок от положение за клек. Скъсете интервалите за упражнения, но ги направете още по-интензивни. Опитайте 20-секундни упражнения с 10 секунди почивка. Например, направете спринт за 20 секунди и си починете 10 секунди. След кардио упражненията, добавете силови, като задържите дъска за 20 секунди, и си починете една минута. Направете повторение, тренировката ви трябва да продължи 20 или 30 минути.