Ново изследване показва, че здравословният хранителен режим, който включва предимно зеленчуци значително може да намали риска от диабет. Според проучването вегетарианската диета е още по-ефективна.

Учени от университета Джордж Вашингтон установили, че при консумацията само на растителна храна се понижават нивата на кръвния протеин /HbA1c/, който може да предизвика усложнения при диабет тип 2.

Изследването е публикувано в списание „Сърдечно-съдова диагностика и терапия“. Освен това при консумация предимно на растителна храна човек се избавя от излишните килограми, нивата на холестерола и стойностите на кръвното налягане се понижават.

А една от констатациите в научното изследване, която всъщност се приема и за еволюционна, се състои в следното – при някои от пациентите с диабет тип 2, които се придържат към нискомазнинна вегетарианска диета, се допуска преустановяване на поставянето на инсулинови инжекции и прием на други медикаменти за понижаване на кръвната захар.

В публикация в авторитетно английско медицинско издание д-р Нийл Бърнард посочва, че едно обикновено предписание може да помогне за обратното развитие на диабета. При извършването на само на промени в хранителния режим се постига понижаване кръвната захар, телесното тегло бързо се нормализира и нивата на холестерола се понижават.

Въпреки подобна диета не би била ефективна, ако хората продължават да ядат прекалено много. А избавянето от излишните килограми е сред ключовите фактори за подобряване на инсулиновата чувствителност, дори и при хората в състояние на преддиабет.

Но все пак не трябва да се вълнуваме прекалено много, тъй като ползите от спазването на подобна диета изглежда са незначителни. Въпреки че „Дейли мейл“ излезе със заглавието „Как веганството може да излекува диабета“, а „Дейли Експрес“ със „Зеленчукова диета ще победи диабета: пълният отказ от месо лекува смъртоносното заболяване, твърдят експертите.“ Но тук трябва да се посочи, че здравни експерти никога не са твърдели подобно нещо.

Министерството на здравеопазването на Великобритания /МЗВ/ обаче заема по-сдържана позиция и отбелязва, че веганската диета, тоест изцяло включваща растителна храна, почти не оказва положително въздействие при диабет.

МЗВ посочва, че това слабо понижаване на кръвния протеин /HbA1c/ не представлява излекуване на диабета. Намалението е по-малко, отколкото ако пациентът е бил лекуван със стандартно лекарство, което се прилага при захарна болест, метформин.

МЗВ също разкритикува направеният начинът на изготвянето на научното изследване, тъй като то представлява анализ на резултатите от 6 отделни проучвания.

А това, според МЗВ, е свързано с редица ограничения, тъй като не се отчитат различният начин на провеждането и качеството на изследванията.

По-важното е, че МЗВ категорично се посочва, че резултатите от проучването на учените от университета Джордж Таун не доказват, че вегетарианската или веганската диета е по-подходяща за хора с диабет тип 2 и всякакви медийни твърдения за намерен „лек“ за заболяването, са напълно безпочвени.

Докладът на МЗВ акцентира и върху конфликта на интереси, който е съществувал при провеждането на проучването.

Един от съавторите е обявен за нефинансов конфликт на интереси. Този автор изпълнява функцията на президент на Лекарския комитет за отговорна медицина, без да получава заплащане за изпълнението на тази длъжност.

В публикацията на МЗВ ,за тази организация е посочено, че насърчава консумацията на храни с ниско съдържание на мазнини и придържането към растителни диети и не одобрява използването на животински храни. А това представлява потенциален конфликт на интереси при интерпретацията на резултатите.

Заключенията от гореописаното проучване, публикувано в списание „Сърдечно-съдова диагностика и терапия“ са, че данните от клиничните проучвания показват – при спазването на вегетариански диети намаляват нивата на НЬА1с, което предполага, че растителната храна може да е полезна за предотвратяване и контролиране на диабет тип 2.