Трудно е да се даде определение за това какво е любовта. Щастие за едни, сълзи и драма за други. Всеки обича.

Някои изпитват любов само към себе си и нещата, които ги заобикалят, други, пък към хора, животни и места.

Днес ще говорим за онова чувство, което е ставало повод за създаването на милиони песни, филми и книги. Онова чувство, което много хора описват като „пеперуди“ в стомаха, а за други е мисия.

Днес ще говорим за влюбването и това какво се случва с тялото ни, когато станем негова „жертва“.

Любовта е химия

Установено е, че чувството на „влюбеност“ се дължи на химичното вещество фенилетиламин, който е от групата на амфетамините. Друго вещество, участващо в процеса е адреналинът.

Тези вещества предизвикват приповдигнатите усещания в този период. Сърцето бие по-силно, пулсът е ускорен и зениците се разширяват.

При влюбване тялото ни отделя ендорфини, които имат свойството да подпомагат имунната ни система. Освобождават се и хормоните допамин и окситоцин, които приповдигат настроението ни.

Интересен факт е, че окситоцинът е хормонът, чрез който се предизвикват контракции на матката и разширение на родовите пътища, при естествено раждане. Освен това, този хормон се отделя и при възбуждане и понижава тревожността.

Допаминът, освен, че ни носи чувство на щастие, възбужда нервните окончания на очите ни и зениците ни се разширяват, когато видим обекта ни на желание.

Може би, ако сте се влюбвали силно, в началата сте чувствали притеснение при срещата с избрания от вас. Това се дължи на кортизола, който е известен като хормон на стреса.

Чувството на безпокойство и липсата, която усещаме, когато не виждаме човека, който харесваме също не са случайни. Счита се, че тези емоции се дължат на кортикотропина, повишаващ нивото на стрес.

Интересно е, че тестостеронът, който е известен повече като мъжки хормон, по време на влюбване, намаля при мъжете и се увеличава при дамите.

Как реагира организма ни на всички тези изменения

Освен по-горе споменатите хормонални последствия, тялото претърпява и други промени.

Доказаното чувство на страх, комбинирано с любовта ни прави физически по-издръжливи и по-малко чувствителни към болката. Това би било подходящ период, да си направите татуировка…която е добре и да обмислите преди това.

Проучвания са разкрили, че гласът на жените, когато разговарят с обекта на техните желания става по-силен и по-женствен. Стресовата кардиомиопатия, звучи като тежко заболяване и сякаш няма място в тази статия.

Оказва се обаче, че това е състояние е резултат от раздялата или разочарованието от любовта. Симптомите са задух, неравномерен пулс и болка в гърдите.