Всички помнят израза, че в детството всичко е било по-вкусно, тревата по-зелена, а водата по-мокра.
Какъвто и забавен смисъл да сме влагали в тази приказка, във всяка шега има доза истина.
Трудно е да не се съгласим, че сладоледът и лимонадата бяха по-качествени, а какво да говорим за колбасите.
Разбира се, вкусовият състав до голяма степен зависи от състава и качеството на суровината, но не трябва да се забравя и за системите, помагащи ни да го усетим.
Това са вкусовите рецептори, разположени на езика.
Какво може да повлияе на тяхната функция?
Научните изследвания доказват, че вина за тяхното развращаване имат вредните навици.
Кои храни вече не са чак толкова вкусни, и как вредните навици влияят на тяхното възприемане?
Кратък курс по анатомия
Езикът е уникален сетивен орган, отговарящ за определянето на вкуса.
На неговата повърхност има множество папили, в които са съсредоточени рецептори.
За да реагират е необходим контакт с дразнещи вещества:
• Сладко може да се усети, ако храната съдържа поне 0.5% захар;
• Солено, ако солта е най-малко 0.25%;
• Горчив вкус, ако в храната се съдържат 0.002% горчиви вещества;
• Кисело, ако хранителният продукт съдържа само 0.001% киселини;
Ежедневно папилите на езика се обновяват, старите загиват и се появяват нови.
Но при определени обстоятелства тези процеси се забавят, и тогава обикновените хранителни продукти стават на практика безвкусни.
Как вредните навици влияят на възприемането на вкуса?
Вредните навици са много, но най-силно на вкусовите усещания се отразява пушенето.
При продължително въздействие на никотина в устната кухина се активират поредица от необратими събития.
Смолите , другите вредни вещества от цигарения дим и самия никотин способстват за влошаване на обменните процеси в устната кухина, процесите на обновление се забавят, следователно страдат вкусовите усещания.
Освен това е доказано, че при заклетите пушачи папилите не просто се обновяват по-бавно, но и се видоизменят.
Това още по-силно влошава разпознаването на хранителните продукти.
Веществата от цигарения дим се отразяват неблагоприятно на образуването на слюнка, а както е известно, тя е основен пазител на устната кухина.
Ако не е достатъчно, по зъбите и езика бързо се образува плака, която трудно се почиства.
Слоят налеп частично затваря достъпа до рецепторите, което влияе на усещанията.
Влияят ли евентуални заболявания?
Не само вредните навици се отразяват на вкусовите усещания. Не трябва да се забравя и за заболяванията.
Много хора ще се съгласят, че щом се появят признаци на простуда или на друга инфекция, хранителните продукти стават безвкусни.
Това може да се обясни с измененията във функцията на целия организъм, формирането на налеп на езика.
Например, при някои заболявания, могат да бъдат видени различни увреждания в устната кухина – географски, малинов език и др.
В такива случаи папилите се видоизменят и не могат пълноценно да изпълняват функциите си.
Намаляването на вкусовите усещания при заболяване е само временно, с оздравяването отново се завръщат, което не може да се каже за хората с вредни навици.
И това състояние само ще прогресира, докато не спрат цигарите.
Храни с неприятен вкус
Ако направим проучване, и запитаме участниците за горчивите храни, повечето от тях ще кажат, че не ги консумират, тъй като не са вкусни.
Всъщност, те ежедневно присъстват на нашата трапеза, най-ярък пример е кафето.