Знаете ли как зърнената закуска удължава живота и че причината за това действие се дължи на фибрите, които се съдържат само в растителните продукти?

Учени от Харвардското училище за обществено здраве са изследвали въздействието на зърнените фибри, които са включени в диета в продължение на години. Те са открили, че хората, които добавят в диета си, богатата на зърнени фибри закуска живеят по-дълго от тези, които са избрали друга алтернатива. Проучването показва понижаване на риска от смъртност с 19%, в сравнение с хората, които не консумират достатъчно зърнени фибри.

Ако искате да понижите риска от смъртност, трябва да консумирате най-малко 22 грама зърнени фибри на ден при диета от 1000 ккал дневно.

Ако искате да си набавите това количество от една порция зърнени култури, и се стремите към храни, богати на тези влакна, прочетете внимателно съдържанието на хранителните продукти, които купувате. Фибрите могат да се изпишат по няколко начина, първите фибри обикновено са 14 гр. в една порция. Kashi GoLean са 10 гр.,  и Mini-wheats изброяват 8 грама.

Ако не можете да устоите на вкуса на зърнените храни богати на фибри, не се притеснявайте. Останалите популярни зърнени култури като „Cheerios“ съдържат около 3 грама фибри на порция, както прави комбинацията от мед и овес добър източник на фибри.

Пълнозърнестите храни и диетичните фибри помагат за понижаване на рисковете при смъртност, показва проучването, освен това могат да се открият в състава на много здравословни продукти.

Помислете за консумацията на овесени ядки или продукти с по-малко съдържание на фибри от зърнени култури (3-5 грама), като парче пшеничен хляб (около 5 грама) или пълнозърнеста тортия (около 5 грама).

Черния боб е богат източник на диетични фибри (19,5 грама). Някои видове плодове като ябълките, съдържат доза достатъчна за голям човек (4,5гр) или консумирайте половин чаша боровинки (съдържа 4.4 грама фибри). Освен че ще се насладите на вкусна и здравословна храна ще подобрите шансовете си за по-дълъг живот.

Ако не искате да прекарате няколко часа в четене на етикети в магазин за хранителни стоки, следвайте съветите на Лори Занини, известен диетолог. Тя често съветва своите клиенти да спазват едно основно правило: „Не консумирайте или ограничете животинските продукти, понеже не съдържат нищо естествено. Растенията са източниците на фибри, които ще ви предоставят нужните на организма вещества“.

Голяма част от американското население не приема достатъчно фибри или пълнозърнести храни, въпреки че има много вкусни и лесни начини да добавите фибри към диетата си, като подобрите здравето си.

Според автора на изследването д-р Лу Чи, ключът към успеха е проучването на взаимодействието на тези храни. За да се докаже, че зърнените храни увеличават живота, професорът в медицинското училище в Харвард и училище за обществено здраве към Харвардския университет, казва, че ще се нуждаят от редица клинични тестове, които да разгледат по конкретно тази тема.

Д-р Лу Чи сам е изпробвал ефективността на диетата. Той споделя, че не пропуска закуска. Винаги се храни редовно, като включва към диетата си зърнени култури, за да се чувства сит през деня. От училището в Харвард дори осигуряват безплатна закуска, богата на фибри и полезни вещества на бъдещите лекари.