Проблемите с простата и пикочния мехур са едни от най-неприятните, които животът ни поднася с напредването на възрастта.

Нови проучвания, които в момента се провеждат, са на път да хвърлят светлина върху много неща, за които преди нямаше ясен отговор.

Повечето хора си мислят, че урината е 100% антибактериална и в нея не живее нищо вредно.

Но най-новите проучвания имат какво да кажат срещу тази теория.

В тях става въпрос специално за пикочния мехур при жените и за различните болести, от които може да се предпази една жена само ако следи урината си.

Според учените в пикочния мехур на жените живеят бактерии, а някои от тях организмът идентифицира като вредни агенти.

Ето тук идва и опасенията на науката. Един от най-често срещаните проблеми при жените, що се отнася до болести на пикочния мехур е именно „свръх активен пикочен мехур”.

Около 15% от жените по света страдат от свръх активен пикочен мехур, заболяване при което индивидът има постоянна и неконтролируема нужда от уриниране.

В момента учените правят различни проучвания, в които участват както жени, заболели от свръх активен пикочен мехур, така и такива, които са в отлично здраве.

С помощта на катетър се взима проба урина от всяка жена, която участва в проучването, с цел да се събере по-голяма база данни, с която по-късно да се работи.

Учените разглеждат много внимателно състава на женската урина и конкретизират кои бактерии са добри за здравето на една жена и кои от тях могат да бъдат болестопричинители.

По този начин ще може да се разбере каква е причината за това заболяване, а и освен това ще бъде създадена по-голяма база данни за сравнение и ще се събере повече информация, която учените да използват при по-нататъшното развитие на проучването.

„Всичко е все още е начална фаза, но правим всички възможно, за да изследваме женската урина на 100%, така че те да са много по-предпазени от повечето заобикалящи ги болести” – споделят учени.

В момента, изводите до които учените са достигнали са, че при преглед на урината на жена със заболявания на пикочния мехур, се наблюдава промяна в бактериалния състав на самата урина.

Учените не са категорични по този въпрос, защото някои казват, че това е вредно и не трябва да става така, но според други, макар и заразена, в тази урина има полезни бактерии, които биха били полезни за организма.

Целта на учените е да разберат точната причина за всички тези пикочни заболявания и да успеят да създадат превенция за тях и разбира се някакъв вид лечение.

Постоянните сравнявания между различни видове урина, дадена от различни индивиди, ще успее да покаже кои бактерии са полезни за тялото на една жена и срещу кои бактерии ще се наложи да се създаде оръжие, което да ги унищожава.

Макар и в началото, изследователите мислят, че скоро ще успеят да намерят проблема и да се справят с него и уверяват, че в близките години, няма да има жена, която постоянно да се притеснява от такъв вид проблеми, защото лечение вече ще има!