Учени установиха, че децата, които спят върху животинска козина, тоест вълна, през първите 3 месеца от своя живот са с понижен риск от развитие на астма по-късно в детството си.

Резултатите от това изследване бяха представени на Международния конгрес на Европейската респираторна общност /European Respiratory Society, ERS/ в Германия. Изследването показва – ако детето е изложена на микробната среда, която обикновено присъства в кожата и козината или вълната на животни, то придобива в определена степен защита от астма и алергия към компонентите на тази вълна.

По данни на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) бронхиалната астма е едно от най-разпространените хронични заболявания в детската възраст. Тя се характеризира с пристъпи на хрипове, задух и кашлица и може да съпътства живота на детето до зряла възраст и дори до дълбока старост.

Според CDC, 9,3% от децата и 8% от възрастните в САЩ страдат от бронхиална астма. Съгласно данните за 2010 година, астмата е била причина 1.8 милиона посещения в отделенията за спешна помощ в САЩ. И тези цифри растат с всяка изминала година.

В България по данни от 2013 година от това заболяване страда всяко 10-то дете или 150 000 деца, а болните от бронхиална астма общо в страната, може би, са над 500 000 души.

Макар че практикуващите лекари пулмолози твърдят, че тези цифри са силно преувеличени и от астма страдат не повече от 2% от техните пациенти, като техните астматични пристъпи са изключително редки поради съвременните терапии с кортикостероиди.

Освен това, според тях, при по-малко от 5% от децата-астматици заболяването продължава и в зряла възраст, в повечето случаи то се израства до 18-тата година.

Към настоящия момент на науката не е известно на какво се дължат повечето случаи на астма или как би могло да бъде излекувано това заболяване. Терапията се състои в облекчаване на симптомите, въпреки това новото изследване може да подобри нашето разбиране за методите за профилактика на бронхиална астма.

Предходните изследвания в тази област показват, че излагането на множество алергени в ранна възраст може да спомогне за предпазването на организма от астма и алергии Но въпреки това тези данни все още не са напълно потвърдени по отношение на живота в градски условия.

Затова авторите на изследването се насочили към проучването на децата, живеещи в градски райони, които спели върху текстилни изделия /тоест покривки, завивки, одеяла/ от животинска вълна през първите 3 месеца след раждането.

Изследователите събрали информация за здравословното състояние на децата до навършването на 10-тата им година. В изследването били включени общо 2441 деца, 55% от които спели върху животински кожи през първите 3 месеца от живота си.

Учените установили, че рискът от цяла съвкупност от фактори, свързани с астмата, бил понижен при бебетата, които спели върху животински кожи. Например, при тези деца вероятността от развитие на астма до 6-годишна възраст била понижена с 79% в сравнение с другите, които спели на обикновени текстилни тъкани. До 10-тата година защитният ефект намалявал до 41%.

„Предходните изследвания вече показаха, че микробите, открити в селски местности, могат да осигурят защита от астма. Кожата и космите на животните могат да бъдат резервоар за различни микроби, което навежда на мисълта за сходни защитни механизми на организма с тези в селските райони.“ – това посочва Dr. Christina Tischer от Мюнхенския изследователски център Хелмхолц.