Шафранът е една от най-екзотичните и скъпи подправки, известна със сладкия си вкус и красивия наситено жълт цвят.

Различния аромат се появява, благодарение на химичните съединения пикрокроцин и шафранал.

Подправката съдържа естествен каротеноид, известен като кроцина, който подсилва цвета. Природното съчетание на цвят и вкус, прави шафрана ценна съставка за много ястия от цял ​​свят.

Шафранът има редица лечебни и здравни ползи. Той е съставен от различни химични компоненти като витамин А, фолиева киселина, мед, калий, калций, магнезий, желязо, селен, цинк, магнезий, рибофлавин и тиамин.

Освен това има маслено разтворими пигменти като алфа и бета-каротин, ликопен и зеаксантин.

Когато се приема в малки дози, шафранът се отразява благоприятно на здравето.

Но ако прекалите с употребата му, може да доведе до странични ефекти като понижен апетит, сънливост, гадене и влошаване на сърдечното състояние. Тази билка не е подходяща за бременни жени и хора, които страдат от биполярно разстройство.

Подпомага храносмилането

Шафранът е ефективна подправка, която облекчава подуването на корема и проблемите, свързани с киселинността, тъй като помага на храносмилането и потиска стомашните спазми.

Една чаша шафранов чай дневно подобрява храносмилането и понижава появата на газове. За да направите чай, добавете щипка шафран в чаша вода и го сварете. Когато чаят изстине, добавете малко мед.

Безсъние

Можете да използвате шафрана за лек за безсъние, понеже има седативни свойства, които помагат за отпускане на нервите, успокояване, а също така действа благотворно за здрав сън.

Преди да заспите, изпийте чаша топло мляко с малко шафран. Добавете малко мед към млякото и го изпийте, непосредствено преди лягане.

Укрепва зрението

Според проучване от 2009 г., проведено в Университета на Сидни, гостуващ учен от Университета на Акуила в Италия открива забележителните свойства на шафрана върху гените, които регулират изпълнението на ключовите зрителни клетки на окото.

Шафранът защитава зрителни клетки (фоторецепторите) от повреди и спомага за забавяне и обръщане на хода на заболяванията, свързани с възрастта като дегенерация на макулата и пигментен ретинит.

За да подобрите зрението си, можете да си вземете екстракт от шафран като хранителна добавка. Консултирайте се с лекар за правилно дозиране.

Подобрява паметта

Смята се, че шафранът инхибира агрегацията и отлагането на амилоидни β в мозъка, като по този начин помага за лечението на болестта на Алцхаймер.

През 2010г., учените провеждат изследване, което установява, че шафранът подобрява познавателната функция на участниците.

В проучването вземат участие хора с лека до умерена болест на Алцхаймер. Шафранът има положително въздействие върху изучаването на поведението, концентрацията и паметта. За да подобрите паметта си, редовно пийте мляко или чай с добавка шафран.

Подобрява сърдечното здраве

Шафранът помага за подобряване на сърдечното здраве. Проучванията с животни са установили, че подправката има свойството да намалява нивата на холестерола и да намалява високото кръвно налягане.

Неговите антиоксидантни свойства помагат за предотвратяване на образуването на плака и пази артериите и кръвоносните съдове в добро здравословно състояние. Нейните противовъзпалителни свойства също се възползват сърдечно-съдовите заболявания.

За да се подобри сърдечната дейност е достатъчно да вземете добавка шафран или диетична форма. Преди да започнете да използвате тази добавка, консултирайте се с вашия лекар.