Нагряването както и охлаждането отключва защитни процеси в организма.

По целия свят набират популярност методи на лечение с екстремни температури – криогенни, когато човешкото тяло или отделни зони по него се охлаждат, и хипертермични, свързани с повишена температура.

Отдавна е установено, че такива манипулации „ободряват“ имунитета, укрепват резистентните сили на организма, повишаващи устойчивостта му към стрес и заболявания.

Искаш да живееш дълго? Ходи на сауна!

Сред „нагревателните“ методи за оздравяване, достъпни на мнозинството хора е сауната. Учените продължават да изследват този популярен метод за релаксиране и постоянно откриват все нови и нови уникални терапевтични ефекти.

Но веднага следва да припомним – в никакъв случай не трябва да забравяме за противопоказанията, на първо място – сериозни сърдечно-съдови заболявания.

За тези, които ги имат, посещенията в сауната могат да се превърнат в пристъп или обостряне на заболяването. Но при относително здравите хора с помощта на парата обратно, има шанс за значително намаляване на риска от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове.

Поредните обнадеждаващи изследвания бяха проведени от учени от японския институт Тояма, Токио. Доброволците посещавали сауна – редовно, до 5 пъти седмично, а експертите наблюдавали състоянието на участниците в експеримента.

След известно време били направени контролни изследвания на доброволците и учените се изненадали. Установило се, че:

  1. При всички без изключения се подобрила функцията на сърдечните мускули;
  2. Параметрите на кръвта показали намаляване на риска от образуване на тромби;
  3. Преминали депресивните проявления, подобрило се настроението им и възприемането на околния свят;

Професор Такаши, ръководещ изследването пояснил, че при краткотрайно силно повишаване на температурата в мозъка се активират специални механизми на адаптация, които на свой ред, водят до повдигане на настроението, повишаване на тонуса на кръвоносните съдове и подобряване на функцията на сърцето.

В крайна сметка редовното посещение на сауна способства за удължаване на живота.

Температура, разрушаваща туморите

В страните от Европа, САЩ и Япония този метод сега влиза в официалните стандарти за лечение на онкологични заболявания, - разказва руският доктор на медицинските науки, Владимир Шевшенко.– Същността на общата управляема хипертермия се състои в това, че организмът на пациента бързо и безопасно се нагрява до така наречената „биологична преломна точка“ – 43 – 43.8 градуса.

Това е максималният предел на който може да издържи човек. При такава температура болшинството от патологичните клетки – раковите или увредените от вирусите – например, на хроничния хепатит В или С се разрушават.

Същевременно здравите клетки запазват своята жизнеспособност, а общите защитни сили на организма след такова рязко сътресение сериозно се стимулират.

В България този метод засега не влиза в официалните терапевтични стандарти. Но пълноценно лечение на сериозни заболявания по този метод се извършва във варненска международна клиника, отбелязва професор Владимир Шевшенко.

От лечение до подмладяване

Според международните данни, хипертермия спомага за справянето с онкологичните заболявания, с хроничните вирусни хепатити, туберкулоза, бронхиална астма и дори подобрява състоянието на болните с ХИВ.

Лекарят специалист по анестезиология и кандидат на медицинските науки Елена Бикова си спомня как, когато лекували във варненската клиника 50-годишна жена с онкологично гинекологично заболяване, нейните роднини останали поразени от това колко подмладена изглеждала.

Установило се, че наред с разрушението на новообразуванията хипертермията осигурила и още един страничен ефект – общо подмладяване на организма.