Обикновено, когато сме спали малко или некачествено, си мислим, че най-големият проблем е с липсата на продуктивност и умората през деня. Много хора, дори, са ня мнението, че щом жертват съня си, значи ще могат да постигнат повече в кариерата си или образованието си.

Да, за някои съня може да е загуба на време, но именно това време през нощта е един от основните „отговорници“ за здравето на нашето сърце. Защо това е така, ще обясним днес?

Лошият сън = лошо здраве?

Чрез съня, всички системи в нашето тяло успяват да си вземат малко „почивка“. Централната нервна система обработва новата информация, която сме получили през деня, намалява нивото на стрес, регулират се нивата на кръвната захар и се повишава чувствителността към инсулин. Дори, имунната ни система работи най-ефективно, когато сме предоставили на тялото ни достатъчно почивка.

Малко по-нататък ва статията, ще разберете, че и здравето на нашето сърце, също е пряко зависимо от съня.

Е, представете си какво се случва с нашият организъм, когато в продължение на цяла седмица (или повече) не успяваме да му подсигурим повече от 7 часа сън – системите в нашия организъм се «преработват» и не успяват да извършват своите функции талкова ефективно.

Как липсата на качествен сън вреди на сърцето

Мащабно американско проучване установи, че хората, страдащи от безсъние или друго разстройство на съня имат 2 пъти по-висок риск от инфаркт и инсулт. В проучването били изследвани групи от хора, които имат 6-7 часа качествен сън за минимум 5 дни в седмицата и такива, които страдат от безсъние за повече от 4 дни от всяка седмица. В последната група повече от 40% от изследваните, освен това, страдали и от високи нива на кръвното си налягане, а 30% са били жертва и на по-сериозни сърдечносъдови проблеми.

Кардиолозите установили, че некачественият и недостатъчен сън е основна причина за стрес в света, а стресът, от своя страна, е основен рисков фактор за развитие на сърдечни проблеми.

Една от причините за развитието на сърдечно-съдови заболявания при хора, страдащи от некачествен сън са високите нива на кортизола. Смята се, че малкото сън, води до покачване на кортизола, който е по-известен като хормон на стреса.

Установено е, че високите нива на кортизола, често водят до поишени стойности на кръвното налягане.

Безсънието е и рисков фактор за затлъстяването. Може би повечето от вас са наясно, но все пак, ще припомним, че затлъстяването е пряко свързано с развитието на атеросклеротична болест, която от своя страна, нарушава състоянието на съдовете и води до други сърдечни проблеми.